Канцеларија за младе општине Обреновац, заједно са Спортско-културним центром „Обреновац” и Библиотеком „Влада Аксентијевић”, током лета 2017. године у оквиру програма неформалног образовања реализује 13 бесплатних радионица под називом „Обреновац–град знања”. Циљ овог програма је да обезбеди квалитетно, интерактивно, занимљиво неформално образовање и ангажовано провођење слободног времена током лета.

Заинтересовани се могу пријавити на неку од следећих радионица:

Идемо на плес – плесна радионица за почетнике
Упознавање са основама плеса, кореографије и техника.
време:  од 10. јула, понедељком и четвртком од 16:00 до 18:00 часова
место: Галерија СКЦ Обреновац
узраст: деца и млади
предавач: Александар Голубовић

Музичка радионица за децу
Деца узраста од 3 до 8 година су  првенствено на нивоу разоноде заинтересована за музику, кроз игре – у којима се деца забављају – ће се развијати њихов слух, учиће како да свесно слушају, како да памте и да репродукују оно што чују.  Циљ радионице је да потстакне радозналост и љубав према музици, да омогући деци да се препусте својој машти и да се изразе на најразличитије начине, те да се кроз игру развије њихова креативност и могућност да схвате лепоту и извођења. Деца ће се на радионици упознати са нотним писмом, музичким инструментима и класичном музичком литературом.
време: од 5. јула до 29. јула, средом од 19:15 до 20:15 часова и суботом од 10:00 до 11:00 часова
место: Галерија СКЦ Обреновац
узраст: деца узраста од 3 до 8 година
предавач: Марија Стијаковић

Текстилна радионица – Џинс перница
Рециклирање старих фармерки и мајица,креирање новог употребног предмета,са акцентом на експериментисање у кроју и употреби текстила као ликовних елемената.
време: од 3. јула до 21. јула, понедељком, средом и петком од 10:00 до 12:00 часова
место: Канцеларија за младе
узраст: деца и млади узраста од 10 до 18 година
предавач: Зорица Хранисављевић

Конверзацисјки курс енглеског
Током курса ће се разговарати искључиво на енглеском језику, те стога полазници морају да имају бар А2 ниво знања енглеског како би учествовали на курсу. Приступ је интерактиван, тј. подразумева учешће свих полазника у радионици. Курс је подељен у тематске целине према којима су одређене теме које ће се обрађивати на часовима (економија, политика, актуелности у свету, туризам, шопинг, сналажење у простору, угоститељство, спорт, култура итд.). Полазници ће учествовати у различитим дебатама, дискусијама и специјализованим задацима који подстичу конверзацију на страном језику.
време:  од 3. јула до 16. августа, понедељком и средом од 20:30 до 22:00 часа
место: Канцеларија за младе
узраст: млади од 15 до 30 година
предавач: Ивана Лазић

Радионица италијанског језика за децу ” Учимо кроз игру”
Радионица ће обухватити основе италијанског језика кроз потпуно занимљив и деци ненаметљив начин. Биће обухваћене основе италијанског језика обрађене кроз различите игре, песме као и кроз видео материјал.
време:  од 3. јула до 7. августа, понедељком, средом и четвртком од 17:00 до 18:30 часова
место: Канцеларија за младе
узраст: деца узраста од 7 до 10 година
предавач: Гордана Вујачић

Креативна уметничка радионица
Циљ радионице је подстицање и развој стваралачке моћи деце и младих. У зависности од узраста и вештина рада полазници ће се упознати са одређеним ликовним техникама, материјалима, периодима уметности и са визуелном културом уопште. Већински део часа би чинио практичан рад, као и разговор и краћа предавања о поменутим техникама. Полазници ће развијати ликовне таленте и вештине, док ће истовремено проширивати знање из уметности.
време:  од 6. јула до 10. августа, уторком и петком од 17:00 до 19:00 часова
место: Канцеларија за младе
узраст: деца и млади од 7 до 30 година
предавач:
Ана Ранисављевић

Енглески за децу
Kурс енглеског језика за децу  намењен је деци предшколског и раног школског узраста. Настава се одвија у групи од 15 полазника и траје месец дана. Током овог курса, полазници ће научити основне речи, фразе и изразе А1 нивоа и упознаће се са структуром енглеске реченице. Kористиће се савремени програми учења, аудио и визуелни материјал  у виду презентација, килипова и песмица, што представља занимљив вид наставе енглеског језика. Kурс за децу се базира на комуникативној методи кроз забаву и игру. Интерактивним учењем се на природан и ненаметљив начин усваја градиво кроз међусобну комуникацију, песму, цртање, бојење и друге занимљиве активности.
време:  од 1. августа до 27.августа, петком од 19:15 до 20:45, суботом и недељом од 18:45 до 20:15 часова
место: Канцеларија за младе
узраст: деца узраста од 5 до 10 година
предавач: Ивана Лазић

Реторика
Полазници ће се упознати са принципима класичне реторике, структуром говора, израдом концепта, планом говора, првим наступом, говором тела, радом са гласом и изражавањем емоција итд.
време:  од 4. јула до 11. августа, понедељком и четврком од 18:45  до 20:15 часова
место: Канцеларија за младе
узраст: млади
предавач: Александра Марковић

Креативно новинарство за младе
Полазници ће се упознати са медијима, анализираће текстова из штампе, учити како се пише новинска вест, писаће вести о догађајима из окружења, радиће интервју и сл.
време:  од 2. јула до 29. августа, недељом од 17:00 до 18:30 часова
место: Канцеларија за младе
узраст:  деца узраста од 12 до 15 година
предавач: Јелена Митровић

Радионица за израду накита и аксесоара
Полазници ће правити минђуше, наруквице, украсе за косу, брошеве. Радиће различитим техникама: правиће накит од бакарне жице, наућиће да исплету наруквице од канапа и кожице, од филца и тканине ће правити брошеве и украсе за косу. Такође ће имати могућност да поправе свој стари накит.
време:  од 12. јула до 18. августа 2017., средом и петком од 17:00 до 19:00 часова
место: Клуб за децу и младе
узраст: млади и деца старија од 7 година
предавач: Данијела Додић

Радионица  “Креативна рециклажа”
Рад се обавља уз инструкцију радионичара, али се базира на интеракцији идеја и материјала, размени и допуни, на једној креативној игри. Сваки предмет добија нови изглед и/или намену. Полазници пролазе кроз различите технике, вештине и знања, као што су цртање, сликање, дизајн, вајање, колаж, мозаик…
Изабрани комад након што је осмишљен нови изглед или намена се примпрема тако што се очисти, одстране непотребни елементи или додају нови, потом се боји, лакира, украшава, склапа итд. Од тегле се може направити саксија, од саксије свећњак, од пластичне флаше ваза, од вазе лампа, од летвице рам, од рама слика, од сијалице вазица.
време:  од 13. јула до 3. августа, четвртком од 17:00 до 19:00 часова
место: Клуб за децу и младе
узраст: основци и средњошколци
предавач: Јасна Драмићанин

Радионица цртања и сликања
На почетним часовима било би упознавање са сликарским техникама, тако и са сликарима и њиховим делима. Kратке презентације кроз које ће бити приказане репродукције и документарци о њима.Тежиће се ка томе да полазници радионице буду више упознати са старим-новим сликарима тако и са њиховим техникама сликања и периодом у ком су стварали. Поред свог личног и слободног израза, радиће и репродукције слика-цртежа, по моделу, мртве природе материјалом као што су акрил, акварел, оловка, угљен и тд.
време:   од 3.јула до 10.јула, сваким даном осим суботом и недељом, од 13:00 до 15:00 часова
место: Клуб за децу и младе
узраст: основци и средњошколци
предавач: Јелена Вићентић

Радионица ” Коларићу Панићу” –  радионица плетења
Полазници ће се упознати са плетењем прстима и радиће на креирању свог шала или неког другог предмета који је могуће направити на овај начин.
време:   од 1. до 29. јула, петком и суботом од 13:00 часова до 14:30 часова
место: Клуб за децу и младе
узраст: млади и деца старија од 7 година
предавач: Ивана Гаврић

Пријаве су до 28. јуна преко пријавног формулара,  а све додатне информације се могу добити на мејл mladi.obrenovac@gmail.com или лично у Канцеларији за младе, приземље Спортско-културног центра „Обреновац”.
Све радионице су бесплатне и инклузивне, а један полазник може похађати више радионица. Намењене су деци и младима из Обреновца. Број полазника је ограничен. Предност ће имати полазници који се пре пријаве. Уколико вам је потребан неки вид подршке, молимо да то наведете у пријавном формулару.
Напомена: радионице на које се пријави мање од 15 полазника се неће одржавати.