Кад буде завршен мост преко Саве који ће повезивати Сурчин и Обреновац, од једне до друге општине грађани ће стизати за тек неколико минута. Његова изградња је извесна и тај посао ће бити поверен предузећу “Мостоградња”, а финансираће се у оквиру Програма Владе Србије за помоћ грађевинској индустрији из кога је престоници одобрено око четири милијарде динара.

За овај, као и за још девет градских пројеката биће издвојена средства из овог Програма.
 
– Највећи међу њима је завршетак изградње друмског моста између Сурчина и Обреновца са приступним саобраћајницама – каже градски менаџер Александар Бијелић истакавши да је у питању пројекат за који је још 2008. године потписан протокол између Града и министарстава за инфраструктуру и НИП.

Свака од ове три стране требало је да финансира по седам километара ове саобраћајнице (укупно 21 километар) али су у међувремену ова два министарства обуставила финансирање, због чега је Град и одлучио да пројекат преузме на себе.

 
– Поред седам километара које смо финансирали у претходном периоду, обавезали смо се да изградимо и преосталих 14 километара пута како би овај мост што пре био пуштен у саобраћај. Очекујем да ћемо најкасније средином следеће године почети да градимо преостали део саобраћајнице – каже Бијелић.

Према његовим речима, то што је Влада прихватила овај и осталих девет градских пројеката само је први корак у њиховој реализацији. Следеће је да се потпишу уговори са Фондом за развој.

– После 45 дана од потписивања уговора можемо да изађемо са конкретним роковима изградње и завршетка, пошто ћемо такве услове поставити и на тендерима. Очекујем да ће, од када почне изградња, најдаље за 15 месеци мост бити завршен и пуштен у саобраћај – објашњава Бијелић.

Колико ће овај објекат бити значајан за житеље Сурчина и Обреновца сведочи и то да ће путовање од једне до друге општине, које се сада одвија кроз центар града и понекад траје више од сат времена, трајати тек неколико минута захваљујући мосту који премошћава Саву.

Иначе, изградња моста Сурчин – Обреновац започета је током деведесетих година и идеја је била да он буде само топловодни. Од те идеје се није одустало, а коначну одлуку о њеној реализацији требало би да донесе ЈКП “Београдске електране”.

Сви пројекти се финансирају на тај начин што по 10 одсто средстава обезбеђују Град и Република, док ће се преосталих 80 одсто финансирати из кредита (по 50 одсто од тог износа враћају Град и Република). 

 
 
Извор: www.blic.rs