Центар за подршку породици Обреновац у уторак, 25. априла, организује округли сто на тему Интерсекторска сарадња у примени Протокола за заштиту деце од злостављања и занемаривања. Округли сто ће се одржати у згради Спортско-културног центра у Обреновцу (Краља Александра И бр. 63), са почетком у 12.00 часова.

У раду округлог стола учествоваће Градски центар за социјални рад Обреновац, Градски центар за социјални рад Лесковац, Дом здравља Обреновац, МУП Обреновац, ЦЗОДО „Звечанска“, УДК „Тиршова“, ФИЦЕ Србија, ОШ „Прва обреновачка“, Средња Техничка школа, „ОШ Грабовац“, Комора социјалне заштите, Канцеларија за младе Обреновац.

Учесници округлог стола учествоваће у његовом раду са циљем размене искустава у примени Протокола и доношења смерница за унапређење интерсекторске сарадње у овој области. Поред тога, разматраће се појединачне улоге институција у примени новог Породичног закона, који ступа на снагу 1.јуна.

Центар за подршку породици Обреновац, један од програма СОС Дечијих села Србија, усмерен је на превентивни рад са социјално и економски угроженим породицама, како би се избегло издвајање деце из породице и повећао квалитет живота и поштовање дечијих права у породицама које су препознате као ризичне.

Услуге програма јачања породица су: кућне посете породицама где наши сарадници за породице одлазе у редовне посете породицама, индивидуални саветодавни рад са родитељима (рани развој деце, специфичности адолесцентног периода код деце, решавање конфликта међу члановима породице, оснаживање у потрази за запослењем, упућивање на друге услуге), помоћ у учењу са децом (директна помоћ у савладавању градива, помоћ у структурисању слободног времена и времена за учење), саветодавни рад са адолесцентима (проблеми у школи, са вршњацима, са другим члановима породице), помоћ породицама у остваривању различитих права у сарадњи са локалним институцијама (ЦСР, Општина, Дом здравља, школе , предшколске установе…), групне активности за родитеље (Клуб за родитеље, школа родитељства, управљање породичним буџетом, креативне радионице), групне активности за децу (радионице на различите теме),активности усмерене на оснаживање младих.

СОС Дечија села Србија чланица су Међународне организације СОС Дечијих села, основане 1949. године, која данас у 134 земље помаже 1 200 000 људи. Организација је у Србији присутна од 2004. године, кроз бригу о деци без родитељског старања у СОС Дечијем селу Краљево, Центар за подршку породици у Нишу, Програме подршке хранитељским породицама, Програм за подршку запошљавању младих у Београду и програме хитне помоћи после земљотреса у Краљеву, поплава у Обреновцу и Лазаревцу и помоћи избеглицама у транзиту кроз Србију.