Национална изложба старих заната отворена је до 15. септембра у Етнографскокм музеју у Београду. Ова изложба је прилика да се укаже потреба за очувањем и ревитализацијом старих заната. Изложбу су заједнички припремили Етнографски музеј у Београду и Министарство трговине и услуга  које је сачинило пројекат Подршка очувању и унапређењу старих заната у Републици Србији.

Заједнички циљ је да се очувањем и ревитализацијом старих заната подстакне запошљавање и економски развој ослабљеног привредног подсектора, обезбеди егзистенција традиционалних занатлија и од заборава сачува културно и историјско наслеђе. 

Циљ изложбе је да се путем музејских предмета – алата и готових производа, и савремених производа старих заната, укаже на тренутно стање у тој области и на путеве даљег деловања. Јавним позивом за учешће на изложби позвани су мајстори и власници занатских радњи да прикажу своје производе и јавно презентују своја занатска умећа. 

На изложби наступају излагачи из Крагујевца, Ниша, Новог Сада, Београда, Јагодине, Вршца и Зрењанина. Међу излагачима је и самостална занатска радња “Србијански вез” из Обреновца. Више о овој радионици домаће радиности можете видети на сајту www.srbijanskivez.co.rs.

“Србијански вез”  ће 11. септембра у 17 часова у Етнографском музеју имати презентацију  веза и терзијско-абаџијског заната.

Под везом се подразумева начин украшавања текстилне или кожне подлоге провлачењем најчешће текстилне или металне, односно кожне нити помоћу игле. Тако добијени мотиви представљали су врло важан украс на одећи и текстилном покућству у традиционалној култури Србије.
Занатлије које су се бавиле кројењем, шивењем и украшавањем градске ношње називани су терзије. Сматра се да је било предесетак делова одеће које су терзије производиле. Неке од најраспрострањенијих су: чакшире, гуњ, џемадан, долама, копоран, антерија… Док су теразијске рукотворине биле скупе и намењене претежно богатијем слоју становништва, постојале су абаџије које су правиле једноставну сукнену одећу. 

Изложба је отворена у Етнографском музеју (Студентски трг 13) у Београду до 15. септембра.