У суботу је концертом у Спортско-културном центру завршен први фестивал народног стваралаштва и фолклорне традиције “Међународни дани Обреновца”.  На фестивалу је учествовало око 450 учесника из пет домаћих (КУД “ТЕНТ”, “Прва Искра” Барич, “Круна” Велико Поље, “Драган Марковић” Забрежје и КУД “Стублине”) и осам иностраних фолклорних ансамбала (из Норвешке, Пољске, Грчке и Турске).

Током фестивала учесници су имали два концерта на градском тргу, завршни концерт у Спортско-културном центру, дефиле кроз град, организован је и концерт виолина, ревија костима и ношњи, етно сајам, као и једнодневни излет у Београд. Осим музичког гости су представили и богатство својих националних кухиња.

 

У оквиру фестивала одржани су и разговори домаћих привредника са привредницима и представницима општина из земаља из којих долазе фолклорни ансамбли. Они су посетили Градску општину Обреновац где их је примио заменик председника општине Томислав Јеремић, а потом су обишли и термоелектрану “Никола Тесла” Б.

– Ми смо заиста поносни што је наша општина домаћин овако угледних гостију. Пробали смо да будемо и лукави, па смо поред уметности додали и део од кога се живи. Ако погледамо како почињу сарадње, уобичајено почињу од спорта и од културе. Али до сада се није десило да сарадња постане дуговечна ако се није претворила и у привредну. Ми смо овде заједно са вама успели да направимо ту фину мешавину. А верујте, и у култури и у спорту и у привреди овај град има чиме да се поноси. Видели сте како наши играчи играју, није да се хвалимо, али су брилијантни. Ви сте у граду који је истовремено Београд, али и аутономан као општина. Овај град има 80 хиљада становника и поред урбаног дела има 26 села. Ми смо сјајни пољопривредници и сјајни произвођачи електричне енергије. Велики смо произвођачи хране,а наше електране су највеће на Балкану. Сваки други киловат струје који се произведе у Србији произведе се у Обреновцу – поручио је гостима заменик председника Градске општине Обреновац.

Организатори манифестације “Међународни дани Обрнеовца” су Градска општина Обреновац и културно-уметничко друштво “ТЕНТ”.