Плакат 29. април Small

Плакат 29. април SmallЦентар за очување традиције и културе ,,Термоелектране Никола Тесла” Обреновац, заједно са културно уметничким друштвима ,,Голија” (Нови Пазар) и ,,Мирка Гинова (Демир Капија – Македонија) извешће целовечерњи концерт у СКЦ Обреновац, поводом прославе Међународног празника рада. Кроз игру, песму, музику и обичаје три ансамбла ће представити обреновачкој публици богато културно наслеђе две земље.

У суботу 29. априла 2017. године Обреновац ће бити епицентар народне традиције и културе двеју земаља – Србије и Македоније. Наиме, недавно је покренута идеја о успостављања културне сарадње Обреновца, Новог Пазара и Демир Капије, а све у циљу очувања српских и македонских народних обичаја, традиције и културе, непрестано негујући искрено узајамно пријатељство чланова ових ансамбала.

Наиме, у суботу 29. априла 2017. године у 19 часова у позоришној сали Спортско-културног центра Обреновац, по први пут ће се организовати манифестација ,,Првомајски фолклорни сусрети“ у организацији Центра за очување традиције и културе ,,Термоелектране Никола Тесла“ Обреновац. Идеју Центра подржала је Комисија за културу Већа ГО Обреновац, пружајући помоћ у техничкој реализацији самог концерта. Поред Извођачког ансамбла, Народног оркестра, хора ,,Обреновачке девојке” и певачке групе ,,Ђурђе – као секције Центра, учешће на овогодишњим сусретима узеће и чланови културно уметничког друштва ,,Мирка Гинова” из Демир Капије и културно уметничког друштва ,,Голија” из Новог Пазара.

Циљ је да ,,Првомајски фолклорни сусрети” постану традиционална манифестација, којом ће се и у наредним годинама прослављати Међународни празник рада, и која ће дати посебан печат културном стваралаштву Градске општине Обреновац.

Према речима организатора манифестације, публика ће бити у прилици да ужива у изворним кореографијама разних крајева Србије и Македоније, уз посебан акценат на игре брзих покрета и ритмова. Осим тога, уживаће и у традиционалној музици и народним песмама ова два народа.

Поред планираног концерта, гости ће бити у прилици да се ближе упознају са привредним потенцијалом Градске општине Обреновац, уз обилазак највећег произвођача електричне енергије на читавом Балкану – термоелектране ,,Никола Тесла А’’, по којој и Центар носи назив. Ближе ће се упознати са производњом и преносом електричне енергије, постигнутим резултатима и тренутним циљевима српског електропривредног гиганта. Осим тога, гости ће заједно са својим домаћинима посетити најзначајније туристичке атракција и културне установе Обреновца, као и наше престонице.

Улазнице (200,00 РСД) за предстојећи концерт можете преузети сваког радног дана у термину од 19 до 21 час у канцеларијама Центра у Соколском дому у Обреновцу. Све информације у вези са продајом карата можете добити и позивом на бројеве: +381 64 031 80 68 / +381 64 034 43 46; или путем електронске поште на адресу: office@cotktent.rs.

Центар за очување традиције и културе ,,Термоелектране Никола Тесла” Обреновац основан је са циљем да се очува, негује и презентује традиционална уметност кроз игру, песму, музику и обичаје. Центар данас чине: извођачки и омладински ансамбл, школа фолклора, секција ветерана, народни оркестар, певачка група ,,Ђурђе”’, мешовита певачка група, хор ,,Обреновачке девојке”, позориште ,,Поетски театар” и школа глуме; окупљајући више од 500 чланова. Прошле године чланови Центра боравили су у НР Кини, учествујући на најпрестижнијим кинеским фестивалима туризма у Шангају, Нантонгу и Луојангу. Ове године ЦОТК ,,ТЕНТ” прославља 38. годину успешног рада и постојања.