cover čaplja
cover čapljaУдружење грађана “Снага оптимизма” позива ученике и наставнике на радионице о драмским методама и позоришним техникама и  радионице импровизације у изради сценографије и костима од рециклажног материјала и постојећих реквизита које ће се реализовати у суботу 14. јануара у Спортско кулутруном центру  Обреновац, у трајању од 10 до 16 часова. Радионице су део планираних активности у оквиру пројекта “Фестивал кратких драмских форми – Чапља” који је подржала Комисија за културу ГО Обреновац и ТРАГ фондација.
 
Радионице ће се дешавати истовремено у Клубу за младе и Галерији нашег Дома културе. Храна и освежење за учеснике су обезбеђени. Пожељно је да радионицама присуствују руководиоци драмских секција, или неко ко ће их замењивати, као и 2 до 3 ученика, пошто радионице имају двојаку намену:
 
1. РАДИОНИЦА ЗА УЧЕНИКЕ ће се бавити драмским методама и  позоришним техникама, са акцентом на импровизацији. (На које начине изразити своју креативност у драмском процесу? Глумци као режисери представе. Како одабрати тему и развити драмски материјал? Какву промену остварује креативни драмски процес? Коме се обраћамо процесном представом?)
Радионицу води: Катарина Барјактаревић.
 
2. РАДИОНИЦА ЗА НАСТАВНИКЕ ће се бавити импровизацијом у изради сценографије и костима од рециклажног материјала и постојећих реквизита. (На који начин креирамо сценографију и костим у процесној представи? Знак и транспозиција као најмаштовитија сценска средства. Методологија рада. Идејно решење и како га реализовати. Предлози и конкретни примери. )
Радионицу воде: Ивана Гаврић и Наташа Лучић.
 
Модератори радионица имају искуство и компетенције у раду са децом. Ипак, радионице су замишљене као спонтани интерактивни процес у којем ћемо се дружити и заједно учити једни од других јер смо свесни вашег знања и искуства. У завршном делу учесници  радионица ће се спојити на заједничком задатку. 
 
У условима у којима је већина школа и драмских група остала без комплетне сценографије и реквизита тема радионице за наставнике нам се сама наметнула. Свакој позоришној представи младих глумаца претходи много тога, али је највидљивија школа глуме и припрема конкретног дела за сценско извођење. У наставној пракси, када је реч о драмским секцијама, постоји један сасвим конкретан проблем. Наставници српског језика нису обучени на факултету да воде драмску секцију која може бити тако драгоцена за ученике и наставу. С друге стране, у школама се подразумева да су они најкомпетентнији за организацију приредби и сценског наступа ученика. Иако немају предзнања из ове области, наставници се најчешће брзо сналазе и уче оно што им је потребно за припрему сценсгог дела. Њихов рад био би много квалитетнији, лакши и бржи да за то имају благовремену обуку, помоћ и савете. Радионице које предлажемо имају управо ту сврху.
 
Више информација се може добити на фејсбук страници фестивала  https://www.facebook.com/capljafest/