Канцеларија за младе општине Обреновац, заједно са Спортско-културним центром „Обреновац” и Библиотеком „Влада Аксентијевић”, током зимског распуста 2017. године у оквиру програма неформалног образовања реализује 14 бесплатних радионица под називом „Обреновац–град знања”. Циљ овог програма је да обезбеди квалитетно, интерактивно, занимљиво неформално образовање и ангажовано провођење слободног времена током зимског распуста.
Заинтересовани се могу пријавити на неку од следећих радионица:

YOU CAN DANCE! – радионица практичне примене више плесних стилова у свакодневном животу
Први део радионице подразумева упознавање са основама више различитих карипских и урбаних плесних стилова (salsa, bachata, merengue, cha cha, reggaeton, hip hop, dancehall), док се други део односи на примену наученог на музику која није стриктно у вез са тим плесним стиловима, а која се свакодневно слуша у широј јавности (радио, прославе, клубови и слично).
време:  од 29. јануара до 12. фебруара, у терминима: уторак од 19:30 до 21:00 час, четвртак од 19:30 до 21:00 час и недеља од 15:30 до 17:00 часова. Први час почиње у недељу, 29. јануара, у 15:30 часова
место: Галерија СКЦ Обреновац“
узраст: од 15 до 35 година
предавач:
Срна Обрадовић

Арт – радионица сликања и цртања
На почетним часовима полазници ће се упознати са сликарским техникама, сликарима и њиховим делима. Кратке презентације кроз које ће бити приказане репродукције и документарци о њима. Полазници радионице ће бити упознати са старим-новим сликарима, са њиховим техникама сликања и периодом у ком су стварали. Поред свог личног и слободног израза, радиће и репродукције слика-цртежа, материјалом као што су акрил, акварел, оловка, угљен итд.
време: од 30. јануара до 10. фебруара, понедељком, средом и петком од 10:00 до 12:00 часова
место: Клуб за децу и младе СКЦ Обреновац“
узраст: деца старија од 8 година и млади
предавач: Јелена Вићентић

Радионица „Свет у свету“
Радионица jе едукативног карактера, полазници ће се бавити упознавањем различитих развојних проблема (физичких, психичких и проблемима понашања) код деце и одраслих. Препознавање и пружање подршке деци у инклузији, кроз филмове и дискусије о томе, на крају сваке радионице полазници ће учити основне конверзацијске фразе на Знаковном језику, у циљу да различитости међу децом не треба да постоје.
време:
  од 30. јануара до 10. фебруара, понедељком, средом и петком од 12:00 до 14:00 часова
место
: Клуб за децу и младе СКЦ Обреновац“
узраст:
деца од 7 до 15 година
предавач:
Анђелка Каљевић

Радионица декупаж технике
Упознавање са основама декупаж технике, трансвер техника и коришћење других медија (гипсаних детаља и прајмер масе и шаблона) у комбинацији са декупаж техником.
време: од 30. јануара до 10. фебруара, понедељком, средом и петком од 12:30 до 14:00 часова
место: Клуб за децу и младе СКЦ Обреновац“
узраст: деца старија од 9 година и млади
предавач: Нада Ранковић

Музичка радионица
Пошто су деца узраста од 4 до 8 година првенствено на нивоу разоноде заинтересована за музику, кроз игре – у којима се деца забављају – предавач ће развијати њихов слух, учити их како да свесно слушају, како да памте и да репродукују оно што чују. Циљ радионице је да подстакне радозналост и љубав према музици, да омогући деци да се препусте својој машти и да се изразе на најразличитије начине, те да се кроз игру развије њихова креативност и могућност да схвате лепоту извођења. Деца ће се на радионици упознати са нотним писмом, музичким инструментима и класичном музичком литературом. Деца која желе да похађају радионицу не морају бити само талентована и музички надарена деца, већ сви они клинци који уживају у лупању у шерпе и лонце, певању уз чешаљ и наступима пред импровизованом публиком коју чине баке и деке.
време:
  од 28. јануара до 11. фебруара, суботом од 10:00 до 11:00 часова и средом од 19:00 до 20:00 часова
место
: Клуб за децу и младе СКЦ Обреновац“
узраст:
деца од 4 до 8 година
предавач:
Марија Стијаковић

Радионица филма – научити основе и снимити филм
Упознавање са појмовима филм, сценарио и одабир глумаца, кратак курс снимања, снимање, монтажа и пројекција филма.
време: од 28. јануара до 8. фебруара, три пута недељно, понедељком, средом и петком петком од 11:00 до 13:00 часова
место: Канцеларија за младе
узраст: узраст од 12 до 26 година
предавач: Борис Несторовић

Радионица за стицање основног знања из конструкције и моделовања одеће
Стицање основног знања из конструкције и моделовања, потребног да можете сами себи нешто да сашијете. Израда основних конструкција сукње, кошуље, хаљине, панталона. Након тога моделовање неких од изабраних комада одеће претходно конструисаних.
време:
 од 28. јануара до 12. фебруара, суботом, недељом и средом од 13:00 до 16:00 часова
место
: Канцеларија за младе
узраст:
млади преко 18 година
предавач:
Горана Обрадовић

Радионица „Радост и изазов одрастања – подршка младим родитељима“
Радионица је намењена младим родитељима, али и онима који ће се тек наћи у тој улози. Има за циљ јачање родитељске улоге и комептенција за здраво и квалитетно одгајање деце. Изазови савременог родитељства су бројни, а нарочито је младим родитељима потреба стручна подршка у виду едукација, консултација, радионица у оквиру којих би имали прилику да разјасне све своје недоумице у васпитању деце. Учесници ове радионице имаће прилику да се упознају са савременим сазнањима из области педагогије и васпитања деце и да о њима дискустују.
време:
  од 28. јануара до 12. фебруара, четвртком и суботом од 17:30 до 19:00 часова
место
: Канцеларија за младе
узраст:
млади старији од 19 година
предавач:
Душица Чолаковић

Школа модерне гитаре
Радионица за стицање и унапређење музичких знања у области популарне музике, путем савремених и ефикасних метода учења гитаре.
време: од 30. јануара до 13. фебруара, три пута недељно, суботом, средом и петком од 17:00 до 20:00 часова
место: Галерија СКЦ Обреновац“
узраст: деца старија од 9 година и млади
предавач: Зоран Зечевић

Радионица веза – У шкрињи“
Учење технике веза покрстице и дизајнирање употребних предмета украшених везом.
време:  од 28. јануара до 12. фебруара, два пута недељно, суботом и недељом од 12:00 до 14.00 часова
место: Клуб за децу и младе Обреновац“
узраст: деца и млади узраста од 7 до 30 година
предавач: Ивана Гаврић и Наташа Лазаревић

Радионица фотографије „Реално о фотографији” фотоапарат у џепу – употреба мобилног фотоапарата
Сажета историја фотографије, основне поделе фотографије, основе кадрирања, практична примена основа кадрирања, основе теорије форме и ликовност, практична примена основа теорије форме и ликовности, основе читања слике, употреба паметних телефона и употреба и коришћење филтера за мењање слика.
време:  од 29. јануара до 19. фебруара, сваке недеље од 17:00 до 20:00 часова
место: Канцеларија за младе
узраст: млади од 15 до 30 година
предавач: Бојан Грујић

Радионица за израду накита
Полазници ће научити да направе прстен, минђуше, наруквицу и огрлицу од бакарне жице и перлица. Такође моћи ће да поправе или преправе свој стари накит.
време: од 31. јануара до 9. фебруара, уторком и четвртком од 17:00 до 19:00 часова
место: Канцеларија за младе
узраст: деца и млади
предавач: Данијела Додић

Вајарска радионица
Рад се обавља уз инструкцију вајара-радионичара. Базира се на практичној настави, са теоретским уводом у техничку проблематику. Решавање и обликовање форми основном масом за моделовање глином дводимензионално и тродимензионално обликовање употребних и декоративних предмета, према идејама младих аутора или на задату тему. Након финалне форме, скулптуре се суше природним путем на ваздуху, а затим пеку у керамичкој пећи. Бојење и патинирање је последња фаза израде.
време: 
од 30. јануара до 8. фебруара, понедељком и средом од 17:00 до 19:00 часова
место: Канцеларија за младе
узраст: основци и средњошколци
предавач: Јасна Драмићанин

Луткарска радионица
Полазници ће се упознати са историјом луткарства, са луткарским позориштем, израђиваће лутке за извођење луткарских представа, бавиће се израдом сцене и избором текста за извођење луткарских представа и на крају ће извести припремљену представу.
време:
од 28. јануара до 12. фебруара, суботом и недељом од 10:00 до 12:00 часова
место: Канцеларија за младе
узраст: узраст од 1. до 4. разреда
предавач: Гордана Галетић Нешић

Пријаве су до 27. јануара преко пријавног формулара, а све додатне информације се могу добити на мејл mladi.obrenovac@gmail.com или лично у Канцеларији за младе, приземље Спортско-културног центра „Обреновац”.
Све радионице су бесплатне, а један полазник може похађати више радионица. Намењене су деци и младима из Обреновца. Број полазника је ограничен. Предност ће имати полазници који се пре пријаве.

Напомена: радионице на које се пријави мање од 15 полазника се неће одржавати.