plakat zorica-page-001 mali

plakat zorica-page-001 maliПаско позориште двориште” у оквиру манифестације Дани европске баштине” организује изложбу под називом Вез слика” Зорице Хранисављевић. Вез, прастара вештина, је постојао скоро у свим историјском периодима у скоро свим деловима света.

То је уметност украшавања тканине и других материјала провлачењем различитих врста нити на различите начине, односно различитим бодовима. Кроз векове се користио најчешће за украшавање одевних и кућних предмета, па и слика. Развијао се и мењао у складу са водећим стиловима у уметности. Вез је тешка техника која се вежба као рукопис, па се и сматра рукописом везиље.

Везене слике су се некад звале и зидњаци и поред илустрација свакодневних ситуација садржале су и поруке у виду пословица или савета. Данас, многи уметници који раде у текстилу за свој изражајни језик управо користе технику веза дајући традиционалној техници нов, аутентичан  израз.

Зорица Хранисављевић својим сликама враћа вез, зидњаке у наше домове, али у новом руху, у тренду савременог уређења ентеријера. Избор мотива који се налази на њеним сликама је посвећен деци и природи, што и јесте основ за очување сваке заједнице. Ова изложба је и подстицај младима да се после изложбе придруже дизајнерској секцији Позоришне трупе „Позориште двориште“ и да кроз радионичарски рад са Зорицом науче и сачувају од заборава технику веза и израду одевних предмета украшених везом.

Изложба ће бити одржана у простору Позоришне трупе Паско позориште двориште”, у улици Милоша Обреновића 114 у Обреновцу. Свечано отварање је у четвртак, 22. септембра, у 19.00 часова, а изложба ће трајати до 4. октобра. 

Дани европске баштине” у Србији 2016. године биће обележени темом „Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем“.

Ове године Србија се прикључила иницијативи Савета Европе да Дани европске баштине” на европском нивоу буду обележени заједничком темом „Културно наслеђе и заједнице“. Тема се заснива на начелима Оквирне конвенције Савета Европе о вредности културног наслеђа за друштво (Фаро, 2005), која наглашава важну улогу коју имају заједнице у управљању својим културним наслеђем и окружењем, наглашавајући вредност и потенцијал културног наслеђа као ресурса одрживог развоја и квалитета живота. Ова тема је одабрана са циљем да се истакне значај и рад заједница – удружења, породица, група пријатеља и других који управљају својим културним наслеђем и штите га на бројне начине.