Шта је ВИРТУЕЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ?
Виртуелно предузеће представља симулацију радног процеса у коме су полазници (“запослени”) ангажовани на конкретним радним местима у предузећу. У оквиру виртуелног предузећа, обављањем својих радних задатака, “запослени” обнављају претходно стечена теоријска знања и вештине (уколико су их имали) и стичу нова знања и вештине из oбласти:

предузетништва, правних аспеката пословања, административног пословања, пословне коресподенције, рачуноводства, пословних финансија, пословне комуникације и пословног бонтона, продаје, маркетинга, кадровских послова и др. Све то, “запослени” раде под вођством и надзором стручњака-  ментора, који воде радни процесе, прате, анализирају, усмеравају и саветују.
Виртуелно предузеће се формира по свим правилима и у складу са прописима која важе за стварно (“право”) предузеће, али се не региструје у Агенцији за привредне регистре.
Виртуелно предузеће функционише као “право” предузеће, а разлика је једино што нема стварног протока робе и новца.
Циљ виртуелног предузећа је да полазници уче и да практично обављају све кључне послове који се врше у реалном предузећу и при томе добијају потребна знања и вештине која су потребна, као и када би радили у неком “правом” предузећу, јер их обучавају стручњаци за одређене послове из реалног окружења. У оквиру виртуелног предузећа обично се организује рад у одељењима за: финансије и рачуноводство, маркетинг, комерцијално пословање, правне, кадровске и опште послове и др. Полазници “пролазе” кроз сва одељења и уче све послове.
Тежиште рада виртуелног предузећа је на стицању практичних знања. После учења у виртуелном предузећу, полазници обуке су далеко више оспособљенији за рад код неког послодавца или у сопственом предузећу. Учење и рад се одвијају у условима дозвољених грешака јер нема ризика да ће се грешке негативно одразити на пословање предузећа.
 
Овај модел стицања знања и вештина је најпогоднији модел обуке за започињање и вођење малог бизниса. У исто време, стичу се знања и вештине које полазницима могу да буду од користи уколико намеравају да се запосле код неког послодавца. Другим речима, могу да им донесу предност у односу на друге кандидате.
 
Крајњи резултат учења и стицања искуства, односно вештина у виртуелном предузећу је мотивисан полазник обуке и боље припремљен за самозапошљавање, односно запошљавање. Полазници обуке ВИРТУЕЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ, поред стицања знања, развијају и неке особине, као што су самокритичност, самосталност, самоиницијативност, креативност, способност комуницирања, тимског рада и, наравно, стичу додатно самопоуздање.
 
Обука траје 12 радних дана по 4 сата, а укупан фонд часова је 48.
 
Због интерактивног начина рада и примене практичног метода рада са полазницима, пожељно је да сваки полазник поседује основну информатичку писменост, односно да зна да ради на рачунару (Windows XP, Word, Excel i Internet ).
 
Обука ће се реализовати током јула и августа  2010. године. Максималан број полазника по једној групи је 16.
 
На крају обуке, сви полазници ће добити сертификат о похађању обуке.
 
Сви заинтересовани за похађање обуке треба да се пријаве Канцеларији за младе на 011/8724025 или путем е-маил  kzm.obrenovac@yahoo.com Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели   Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели  
 
Пријава
 
Обуку ВИРТУЛЕНО ПРЕДУЗЕЋЕ организују Канцеларија за младе Градске општине Обреновац и Регионални центар за развој МСП и предузетништва “Београд” преко “Предузетничког центра Обреновац” уз подршку Канцеларије за младе Града Београда.