Фестивал народног стваралаштва и фолклорне традиције „Међународни сусрети у Обреновцу” биће отворен вечерас концертом у Соколском дому. Овогодишња манифестација ће окупити пет домаћих и четири инострана фолклорна ансамбла из Пољске, Аргентине, Шпаније и Босне и Херцеговине.

Током трајања фестивала сва фолклорна друштва ће имати наступе на Градском тргу и дефиле кроз град како би приказали своје ношње и културну баштину земље из које долазе. За време фестивала биће организован и етно базар. 

Традицију земље из које долазе приказаће „Balet Kultural Argentino“, фолклорна група из главног града Аргентине основана 1987. године, у оквиру балетског студија у градићу Морену. Аргентина је земља у којој су настали танго и милонга, те ова фолклорна група публику широм света упознаје са овим играма, али и са аутентичним традиционалним играма Аргентине. На њиховом репертоару налази се, поред многобројних кореографија, и малбо, чувени плес Гаучоса који се изводи са копљима и традиционалним оружјем за лов. Група је учествовала на бројним међународним фестивалима широм света. Од великог броја награда и признања који су освојили, посебно издвајају награду „Folk Global Oskar“ освојену 2014. године.

Такође, у оквиру фестивала наступаће и певачко-играчка група која долази са Канарских острва. Настала је давне 1940. године са жељом да оживи и ревитализује канарски фолклор који је тих година био записан једино у главама старих сеоских мештана. Од самог оснивања акценат су ставили на постизање два циља: сачувати од заборава традицију старих обичаја и кроз песму и игру приказати их целом свету.

Обреновац ће угостити регионалну фолклорну групу „Echo Javorza“ која је основана 2005. године као традиционална група свадбених певача и фолклор група. Репертоар ове групе обухвата аутентичну музику, песму и игру Пољске.

У оквиру фестивала наступиће културно уметничка друштва КУД Стублине, „Милоје Бељинац“- Скела, „Прва Искра“- Барич, „Круна“- Велико Поље, ЦОТК „ТЕНТ” и „Бошко Вујадин“- Источно Сарајево.

Ове године, као и претходних, остворена је међуфестивалска сарадња са Сремском Митровицом, која је организатор фестивала „Срем Фолк Фест“.

На вечерашњем концерту у Соколском дому од 20:30 часова наступиће „Echo Javorza“ из Пољске, КУД „Милоје Бељинац“ из Скеле, КУД Стублине и ЦОТК „ТЕНТ”. 

12. августа на Градском тргу ће се представити „Inhenia“ из Шпаније (Канарска острва), „Balet Kultural Argentino“ из Аргентине, КУД „Прва Искра“ из Барича и КУД „Круна” из Великог Поља. У суботу, 13. августа, наступ ће имати групе Echo Javorza“ из Пољске, „Бошко Вујадин“ из Источног Сарајева и КУД „Круна“ из Великог Поља. Последње вечери фестивала на Градском тргу ће играти „Echo Javorza“ из Пољске и ЦОТК „ТЕНТ” из Обреновца.

У случају лоших временских услова концерти ће бити одржани у Соколском дому. 

Организатор и покровитељ манифестације је Градска општина Обреновац.