20160715 110208
20160715 110208Овонедељна мерења која обавља Јавно предузеће за унапређење и заштиту животне средине показала су већу концентрацију алергених полена у ваздуху. Цветање коприве и траве је интезивно и због тога су данас изведени радови на уређењу деонице крај канала Купинац у Рватима.

 
Радове изводи Јавно предузеће за унапређење и заштиту животне средине, уз помоћ Привредног друштва „ПроТент “и Јавног комуналног предузећа.
 
Директор  Јавног предузећа за унапређење и заштиту животне средине Славко Берић рекао је да је ове године набављен мерни уређај „клопка” којим се мери концетрација полена у ваздуху.
 
– Ово је један од 22 уређаја који постоје у мониторингу на републичком нивоу. Сходно извештајима које смо добили посветили смо се акцији уређења леве обале централног канала Купинац. Данас је већи део покошен и та амброзија ће бити одмах уништавана – додао је Берић.
 
Члан Већа градске општине Обреновац Обрад Исаиловић додао је да је важност ове акције у вези и са здрављем становништва, поготово оних са алергијским реакцијама.
 
Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац, рекао је да се наставља акција уређења и чишћења канала широм територије општине Обреновац.
 
– Ова активност ће трајати годину дана. Односе се комплетно загађени сендименти из канала и у плану је да се на овој локацији уради поплочавање и уређење шеталишта. Уређење овог простора пружиће могућност свим грађанима Обреновца да и кроз шетњу и тренинг користе овај простор – најавио је Чучковић. 
 
Резултати мерења са анализом биће доступни на сајту Агенције за заштиту животне средине, односно на http://www.sepa.gov.rs
 
{youtube}G1CY_Srlu0c{/youtube}