20160714 140214

20160714 140214У четвртак, 14. јула, делегација Агенције за цивилну заштиту региона Лацио посетила је Градску општину Обреновац. У склопу посете размењена су искуства и договорена сарадња у даљим акцијама одбране од поплава.

Домаћин делегацији испред Града Београда био је заменик градоначелника Андрија Младеновић и он је том приликом изјавио да је у току поступак израде пројекта и инсталирање нових и додатних сирена за узбуњивање у Обреновцу.

– Обреновац је први на реду у овом пројекту, али се ради и пројекат за целокупни Град Београд. На основу студије акустичности добили смо податак да је Београду потребно око 300 сирена, а до сада их је било 117. Управо то говори колико је потребно нових сирена, али исто тако и колико је времена потребно да би се цео пројекат остварио. Већ почетком 2017. године овај посао биће готов у Обреновцу – додао је Младеновић. 

Приликом посете потписани су трогодишњи оквирни споразуми између Агенције за цивилну заштиту региона Лацио и Града Београда у вези модернизације и надградње градског система за рано обавештавање и  упозоравање на хидрауличке и хидрогеолошке ризике.

– На основу тог споразума радиће се у неколико области, а једна од важнијих јесте систем ране најаве и упозорења који подразумева одређене мерне уређаје, радаре, на водотоцима другог реда за које је Град Београд надлежан и који су направили највише проблема 2014. године. Ти мерни уређаји су повезани са Центром за обавештавање и на тај начин се добија правовремена информација о водостају како бисмо брзо реаговали – истакао је заменик градоначелника.

Према његовим речима, овакав систем је у Италији квалитетно разрађен, врло је добар и оперативан, а Град Београд ће следеће године почети са његовом имплементацијом. Општине Лазаревац и Обреновац биће прве у којој ће се ти системи постављати. 

– Меморандумом смо договорили и обуку волонтера и организовање оперативног центра за цео град Београд – истакао је Младеновић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић упознао је госте из Италије са свим што је урађено у општини после поплава, као и са оним шта ће се урадити у наредном периоду по питању раног узбуњивања и цивилне заштите. 

Делегацију региона Лацио предводио је директор оперативног центра Агенције за цивилну заштиту региона Лацио Франческо Меле, помоћник директора Доменико Спина и координатор за волонтере Агенције за цивилну заштиту региона Лацио Марко Норција.

{youtube}SHdGIYTXDgM{/youtube}