Gligor Cemerski Crnogorsko oro

Gligor Cemerski Crnogorsko oroПрва изложба у реновираној и обновљеној Галерији ЈП Спортско-културни центар „Обреновац“ биће Изложба слика из колекције Бранка Белића. Након поплаве која је задесила Обреновац у мају 2014. године,  Бранко Белић, наш познати фотограф и колекционар уметничких дела, књига, грамофонских плоча, фотографија и фото апарата, претрпео је велики губитак.

Колекција слика која је бројала преко 200 уметничких дела српских уметника и академика, свела се на неких 70 слика.  Уметничка дела рађена у медијима графике, фотографије, цртежа, акварела су потпуно уништена, а велики број слика је однела бујица. Оно што је било на спрату Бранкове куће је „преживело“ поплаву, слике су „опране“ и конзервиране, а у петак ће бити представљене обреновачкој публици у Галерији ЈП СКЦ „Обреновац“, који је пре два дана свечано отворен.

Публика ће имати прилике да види дела Тодора Стевановића, Петра Омчикуса, Косе Бокшан, Десанке Станић, Глигора Чемерског, Ратка Вулановића, Мариа Маскарелиа, Липи Филипа Буловића, Кањоша Новаковића, Светлане Павловић Џиндо, Зорана Петровића, Александра Јеремића Цибета, Недељка Гвозденовића, Илије Пандуровића, Милорада Бате Михајловића, Моме Капора, Цилета Маринковића, Стевана Боднарова, Бранка Омчикуса и Рајка Самарџије.

Поред слика, на изложби ће бити представљене и Белићеве фотографије које сведоче о катастрофи и уништењу које је нанела поплава, али и фотограми, који представљају другачије виђење поплаве, која је у овим делима послужила као инспирација уметнику у стварању другачијег уметничког израза.

Изложба ће бити отворена у Галерији ЈП СКЦ „Обреновац“ у петак, 8. јула, у 20 сати. Изложбу ће отворити академик Петар Омчикус и редитељ Братислав Браца Петковић. 

{youtube}tKNBK4PfA7I{/youtube}