Библиотека “Влада Аксентијевић”
Адреса: Милоша Обреновића 182
тел. 8721-129
е-маил: biblios@vektor.net
веб сајт: www.bibliotekaobrenovac.org

Директор Библиотеке је Ивана Јаношевић.

Библиотека ”Влада Аксентијевић” у Обреновцу припада типу јавних библиотека, па је као таква усмерена својим деловањем ка општем образовању, информисању и задовољавању културних потреба грађана, као и очувању културних вредности општине Обреновац. Носилац је библиотечке делатности у општини у периоду после Другог светског рата, а традицијом се наставља на рад ”Радничке читаонице” из 1904. године. Током своје историје радила је као самостална установа а била је и део Народног универзитета. Бољи услови за рад обезбеђени су пресељењем у зграду Милошевог конака 1974. године, где се и данас налази централна библиотека. Овај објекат, подигнут око 1824. године, као културно-историјски споменик под заштитом је Завода за заштиту споменика културе града Београда. Од 1994. године као самостална библиотека ушла је у ред 17 општинских библиотека која финансира Скупштина града Београда.
 
Библиотека данас поред централне зграде има и четири активна огранка и то: два у граду (у Јавном предузећу за информисање и насељу Ројковац) и два у селима (Стублине и Дрен). Рад са 8000 корисника се обавља у позајмном, научном (са читаоницом), дечјем, завичајном и одељењу периодике. Колективно чланство свих обреновачких предузећа и установа дугогодишња је пракса. Књижни фонд броји преко 54000 библиотечких јединица које се налазе у слободном приступу. Повећаним годишњим набавкама књига и периодике, аудио-визуелне грађе и мултимедијалних публикација понуда је значајно обогаћена задњих година. То је захтевало и увођење адекватне опреме за коришћење свих врста грађе. Посебна пажња се поклања набавци научне и завичајне грађе. Редовно се води и ажурира централни лисни ауторски каталог, који и у електронском облику постоји од 2002. године. Исте године је формирана и база података о корисницима и њиховим задужењима. Целокупном својом огранизацијом и концепцијом Библиотека развија савремен, отворен метод рада са корисницима, стављајући се најнепосредније у њихову службу захваљујући предусетљивости, љубазности и стручности библиотечких радника.

У Библиотеци се редовно организују разноврсни програми са циљем популарисања књиге и читања. Сусрети са књижевним ствараоцима, представљања књига, трибине, предавања употпуњени су и изложбама књига и слика и мањим позоришним представама. Од 1990. године Библиотека додељује и књижевну награду ”Библиос” која се додељује за најуспелије дело у току године. Ова награда је годинама свога постојања и именима досадашњих добитника стекла истакнуто место, о чему сведочи и то да се налази у редовном програму активности Скупштине града Београда и Министарства културе. Досадашњи добитници ”Библиос”-а су Матија Бећковић, Љубомир Симовић, Бранислав Петровић, Момо Капор, Дејан Медаковић, Љубомир Тадић, Јован Стриковић, Патријарх српски Господин Павле, Стеван Раичковић, Радован Бели Марковић, Добрило Ненадић, Милован Данојлић и Драгослав Михаиловић. Прошле године обновљења је издавачка делатност објављивањем књиге ”Пулс вароши, прилози за монографију Обреновца”.

2007. године извршена је реконструкција и рестаурација централне зграде библиотеке. Планирана је и изградња новог објекта који би решио постојеће проблеме смештаја књижног фонда и проширење и ефикасније вршење основне делатности.

Контакти:

КОНАК
(Позајмно одељење и читаоница)
Обреновац, Милоша Обреновића 182
тел: 011/8721-129
радно време: 8-20 часова
суботом 8-14 часова   

ДИРЕКТОР
Ивана јаношевић
тел: 011/8723-532
радно време: 8-16 часова

ОГРАНАК СПОРТСКО-КУЛТУРНИ ЦЕНТАР
(Позајмно и дечје одељење)
Обреновац, Краља Александра I 5
тел: 011/8727-454
радно време: 8-19 часова
суботом: 8-14 часова
    
ОГРАНАК РОЈКОВАЦ
Обреновац, Краља Милутина 15а
тел: 011/8757-052
радно време: 8-20 часова
суботом: 8-14 часова    

ОГРАНАК СТУБЛИНЕ
Стублине, ОШ ”Живојин Перић”, Ваљевски пут бб
тел: 011/8790-303
радно време: 8-15 часова     

ОГРАНАК ДРЕН
Дрен, ОШ Грабовац
радно време: 8-15 часова