strategija razvoja

strategija razvojaУ Градској општини Обреновац данас је одржан први састанак у процесу израде стратегије културе Градске општине Обреновац. На састанку се говорило о методологији израде стратегије и роковима за њено доношење. Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковића рекао је да је циљ да се сви културни радници Обреновца окупе око израде стратегије.

 – Желимо да направимо документ који ће бити звезда водиља у наредним годинама. Значајно је да се покрију све области, да се финансијски ојачају организације и удружења, да се дефинишу културне манифестације које ће бити одржаване, као и инвестиције у култури. Ми морамо да имамо просторе у којима ћемо пружити прилику, пре свега младим људима, да се баве културом, а конзументи да имају где да дођу. Потпуно је јасно да када је породични буџет мали, да прво страда култура и да се на томе штеди. Изградња фабрике у Баричу ће нам пружити могућност да због пореза на зараде већа средства издвојимо за културу и да на тај начин уз обновљени Дом културе, библиотеку и уз изградњу новог културног објекта на простору старе општине, омогућимо грађанима Обреновца квалитетне културне догађаје. Са друге стране, морамо да пружимо шансу свој деци која не желе да се баве спортом прилику да буду укључена у уметност и на тај начин склоњена са улице. На тај начин ћемо имати задовољне уметнике и културне раднике, моћи ћемо да производимо догађаје у култури, али и да финансирамо и најскупље представе у нашем граду – казао је Чучковић.
 
Шеф Координационог тела за израду стратегије културног развоја Растко Шејић рeкao jе да је важно преузети одговорност за развој заједнице.
 
– Ми смо се одазвали позиву Градске општине Обреновац и важно је било преузети одговорност да локалну заједницу учинимо бољом и развој духа у њој извеснијим. Ми се већ три месеца бавимо овим, именовано је Координационо тело које чине Адам и Жаклина Црнобрња, Душко Крстић, Александар Поповић и моја маленкост. Сам процес ће трајати преко шест месеци и обухватиће у првом кругу истраживање јавности на тему културних потреба. То истраживање радиће ЦЕСИД. У другом кораку бавићемо се детаљним истраживањима са актерима културне сцене Обреновца и шта је постојеће стање и које су идеје за решења. Шта је простор за иновацију у оквиру културне политике и то најбоље знају људи који се тиме баве. Трећи део процеса је аналитика, док ћемо се у четвртом бавити евалуацијом, као и праћењем читавог плана спровођења – казао је Шејић.
 
{youtube}aoMGPm2JfcE{/youtube}