VUL 1500

VUL 1500Председник Владе Републике Србије Александар Вучић најавио је данас у Обреновцу да ће ванредна ситуација бити укинута и да ће државна помоћ грађанима који су угрожени после поплава почети да се исплаћује већ следеће седмице и додао да ће касније у току дана Влада укинути ванредну ситуацију.

Вучић је у Обреновцу рекао да ће до краја недеље комисије за процену штете завршити извештаје и да ће већ следеће седмице почети исплата свеобухватне помоћи. Помоћ ће, рекао је Вучић, бити пропорционално већа од помоћи после мајских поплава 2014. године, будући да је и мање подручја поплављено.

Премијер је после обиласка санираног насипа у Великом Пољу обећао Обреновчанима да више неће имати разлога да страхују од изливања река, јер ће у наредном периоду бити изграђено пет брана и акумулационих језера, који ће обезбедити довољну заштиту. Те бране и акумулације биће у Каменици, Памбуковици, Причевићима и Љигу, навео је Вучић и додао да је након поплава у мају 2014. држава изградила 29 брана и 304 водна објекта, док је у претходних 20 година изграђено укупно 19 брана. Он је показао карту дела Србије на којој су обележена 304 објекта и рекао да је тражио мапу од 2008. до 2012. и она је, истакао је, на жалост, била празна”.

VUL 1546

Вучић је захвалио свима који су овог пута били ангажовани у заштити људи и имовине од поплава, те објаснио да је 978 припадника снага у сваком тренутку било спремно да помогне, а још 1799 људи било је у пуној приправности. Председник Владе, који је обишао припаднике МУП-а, Војске Србије и осталих служби који су последњих дана радили на превентивном утврђивању насипа Чиковац у Великом Пољу, захвалио је свима који су радили на одбрани земље. Он је рекао да природу нико не може до краја да спозна, те да је најважније да држава чини све да спречи катастрофе, подсетивши да је недавно у САД страдало троје људи због природних катастрофа.

VUL 1615

Вучић је рекао да Србија мора да учни све да достигне ниво заштите у развијеним земљама и истакао да је на добром путу да то учини.

– Пред нама је брз и успешан пут обнове онога што је уништено. Кад смо уједињени, кад се заједно боримо, кад покушавамо да разумемо потребе Србије, то ћемо успети и да урадимо – нагласио је премијер.

У обиласку санираног насипа су били и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар обране Зоран Ђорђевић и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић који је том приликом рекао: 

– Највише је обрадовала вест да почиње изградња акумулација и да ће Обреновац бити трајно сачуван од свих потенцијалних поплава у будућности. То је вест која за грађане Обреновца значи миран сан. Од данас настављамо са активностима које смо за тренутак запоставили, а ту пре свега мислим на изградњу школе у Звечкој и фабрике у Баричу. Настављамо са изградњом путева по месним зајједницама и нећемо стати док од Обреновца не направимо најлепшу и најбољу општину у Београду, а предуслов томе јесте Обреновац као безбедан град.

Радове на санацији оштећења у сливу река Колубаре и Саве на територији Градске општине Обреновац финансирала је Влада Србије, а извело је ЈВП Београдводе”.

Извор: Танјуг

{youtube}oeRKfi11MkU{/youtube}