VUL 7813

VUL 7813Данас је у општини Обреновац одржана седница Штаба за ванредне ситуације Градске општине Обреновац поводом неповољне метеоролошке ситуације на територији целе Србије. Према речима председника Градске општине Обреновац Мирослава Чучковића водотокови на територији општине Обреновац су испод нивоа редовне одбране од поплава.

– Колубара и Сава су у стагнацији и нису се помериле у последњих 24 часа. Што се тиче осталих бујичних токова, Баричка река, Тамнава и Трстеница су такође у кориту и нема тенденције подизања. На вези смо са штабовима из Ваљева, Коцељеве, Уба и Лазаревца и код њих је стање мирно. Код нас једино река Турија, која се слива из правца Аранђеловца, може да припрети и ми ћемо наредних 24 сата будно пратити тај простор. Добра околност је да је Обреновац обасјан сунцем и да немамо падавине током целог дана. Сви пробоји су санирани, свих седам је у бољем стању него што је било и то је нешто што даје могућност да будемо спокојни уколико буду нивои падавина који су најављени. У мају 2014. године смо имали падавине од 250 до 550 литара по квадратном метру и то нису нормалне околности. Наши насипи су у овом тренутку способни да заштите Обреновац од изливања река – казао је Чучковић.
 
VUL 7821 
Мирко Вранешевић, заменик председника Градске општине Обреновац, је изјавио:
 
– Обзиром да се река Љиг излила смањен је притисак на реке које су притоке Колубаре. На територији Градске општине Обреновац једина критична ситуација је на мосту у Пољанама. Наше комуналне екипе су на терену и чисте реку од придошлог материјала. У току дана постоји могућност блажег изливања на том делу, али по информацијама стручних служби са терена не постоји никаква могућност од већег изливања или угрожавања домаћинстава. Ове падавине су двадесет пута мање него у мају 2014. године. Ситуација је под контролом, све наше службе су на терену и пратимо ситуацију и извештавамо суграђане – рекао је Вранешевић.
 
Из Водопривредног предузећа „Београдводе” су рекли да су сви водотокови испод нивоа редовне одбране од поплава. Редован ниво одбране од поплава је ниво реке који је прописан законом, а ниво ванредне одбране од поплава подразумева ниво воде која је  метар и по испод нивоа круне насипа. 
 
{youtube}2PE7g5STKlc{/youtube}