VUL 4592

VUL 4592У Библиотеку „Влада Аксентијевић” стигла је архивска грађа плоча Радио „Обреновца”. Око 10.000 великих и сингл плоча од данас се према речима директорке Библиотеке чува у тој установи.

– Библиотечки фонд биће значајно обогаћен овом великом архивом плоча које су нам стигле од Радио „Обреновца”. То је колекција од десетак хиљада јединица и оне морају бити обрађене по библиотечким стандардима. Имаћемо врло јасну евиденцију који су то наслови и аутори. У плану је да у један посебан простор сместимо те плоче, у условима каквим таква грађа треба да се чува. Такође, потрудићемо се да корисници наше библиотеке имају могућност да ову грађу користе, а библиотека има своју дигиталну колекцију која је делом постављена на нашем сајту. Тако да ћемо све ауторе који се налазе међу овим плочама дигитализовати и поставити на сајт – казала је Ивана Јаношевић.
 
VUL 4573 
Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић истакао је значај једне овакве архиве.
 
– Са великим задовољством обавештавам Обреновчане да је Градска општина Обреновац покренула иницијативу за заштиту архивске грађе која се налазила у Радију „Обреновац”. С обзиром на то да Радио „Обреновац” 22. јануара иде у стечај, дали смо налог да се у библиотеци сачува преко десет хиљада плоча из њихове фонотеке. То културно благо није смело да заврши на сметлишту или у процесу ликвидације предузећа. Књиговодствена вредност ових плоча је нула динара, а потпуно је јасно колико оне вреде за наш град и нашу државу, јер овде имамо дела Обреновчана, плоче најбољих народних и забавних певача и најбољих страних извођача. Омогућићемо свим Обреновчанима који дођу у библиотеку да на грамофону, који ће бити донација РТВ „МАГ”, послушају своју омиљену песму из младости и подсете се на стара добра времена – казао је Чучковић.
 
Запослени у Радио „Обреновцу” су се захвалили Градској општини Обреновац на правовременом реаговању и спашавању целокупне архиве коју овај радио поседује.
 
{youtube}rn8-oAkgCBA{/youtube}