VUL 3294

VUL 3294Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић и градски менаџер Горан Весић обишли су данас фабрику за прераду воде „Забрежје” у Обреновцу, поводом високе концентрације амонијака у сливу Колубаре. 

Никодијевић је истакао да су градска и општинска власт реаговале одмах јуче када је уочен проблем са високом концентрацијом амонијака, због чега је фабрика за прераду воде у Баричу обуставила рад.

– То је била наша обавеза и показује нашу озбиљност и добру координацију рада између општине и града. Ниједног момента здравље грађана није било доведено у питање. Прве анализе показују да је ниво амонијака у Колубари у опадању и чим вода буде могла да се прерађује, фабрика у Баричу ће поново бити пуштена у погон – рекао је Никодијевић.

Он је прецизирао да тренутно већи део Обреновца има воду, тачније 27 села и центар града. Једино су три села – Скела, Ратар и Ушће и даље без воде и за њихове становнике обезбеђене су цистерне. 

Весић је захвалио руководиоцима у фабрици за прераду воде и представницима општинске власти јер су, како је рекао, сами и на време донели одлуку да се водовод искључи и истакао да је дат налог да се изврши инспекцијска анализа узводно од Саве и Колубаре, како би се утврдио прави разлог повишене концентрације амонијака. 

Према његовим речима, Градски завод за јавно здравље вршиће интензивно контролу воде и чим се буду стекли услови, фабрика у Баричу почеће поново са радом. Он је поновио да здравље грађана Обреновца ниједног тренутка није било угрожено.

– Када будемо знали узрок, јавност ће бити обавештена и биће покренути поступци у складу са законом. Ако је узрок низак водостај и септичке јаме, онда тај проблем треба решавати на други начин. Зато је веома важна одлука Скупштине града да до 2025. реализује да сви грађани имају прикључак на водовод и канализацију. У плану је и изградња пет фабрика за прераду отпадних вода, чиме ће се решити проблем септичких јама и предупредити настанак оваквих ситуација – истакао је Весић, који је додао да је град  послао две цистерне у три села без воде, као и шест цистерни у Пожаревац, који дужи период има проблема са водоснабдевањем.

VUL 3371
Градски менаџер је подсетио да Обреновац има независан водоводни систем и понудио помоћ београдског водовода. Он је закључио да је вода из градског водовода квалитетнија од флаширане због чега ће Град Београд убудуће својим званицама служити ту воду и тиме направити уштеде у буџету. 

Директор обреновачког водовода и канализације Иван Илић прецизирао је да је дозвољена концентрација амонијака у питкој води 0,1 милиграм, док је јуче у сировој води забележена концентрација виша од 0,78 милиграма по литру. 

– Пошто се раде физичко-хемијске анализе на свака четири сата, проблем је одмах уочен и предузете су све неопходне мере. Донета је одлука да се фабрика у Баричу затвори, јер смо одговорни према потрошачима. Увек ћемо воду потпуно исправну по свим параметрима правилника о хигијенској исправности. Када смо затворили фабрику у Баричу у фабрици воде у Забрежју капацитети су подигнути на максимум, комплетно извориште ради, међутим низак водостај реке Саве је утицао на малу издашност бунара. Тренутно нисмо у могућности да цео систем снабдевамо водом. Оне делове Градске општине Обреновац које не можемо да снабдемо кроз систем, снабдевамо пијаћом водом из цистерни – казао је Илић.

Догађају су присуствовали председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и директор БВК-а Светозар Веселиновић.

{youtube}uHg99QVJUHY{/youtube}