IMG 1572

IMG 1572Међународни дан планина је прилика за стварање свести о важности планина за живот људи, али и уопштено за живот читавог живог света.

Обележавањем овог дана наглашава се важност постављања граница у искориштавању планинских подручја. Са планина нам долази највећа количина слатке воде, оне су станишта различитих биљних и животињских врста, а сваки десети становник планете живи управо у планинским пределима. Планине и шумски екосистеми чине око 90 % површине националних паркова Србије. У оквиру заштићених подручја у нашој земљи, планине чине већи део. Укупна површина заштићених подручја износи око 520.000 хектара.

Ради очувања, заштите и подизања свести о значају планина, 11. децембар је проглашен као Међународни дан планина са циљем упознавања шире јавности с планинским подручјима, њиховим вредностима и проблемима. Промоција планинских производа је тема овогодишњег обележавања  Међународног дана планина. 

IMG 1577

И ове године Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине на територији градске општине Обреновац обележио је овај важан еколошки датум – Дан планина, акцијом садње у Арборетуму, заједно са ученицима еколошке секције Техничке школе.

Поред садње у Арборетуму оплемени су простор у Ројковцу, Влашкој Башти, у Првој обреновачкој основној школи, као и површину испред црпне станице у Забрану. Засађено је око 200 садница.

{youtube}Cusv2HfojqE{/youtube}