Уколико желите да научите више о свету покретних слика, направите прве кадрове свог играног или анимираног филма, учествујте у радионицама Мали филм”. Радионице ће бити одржане у суботу и недељу, 7. и 8. новембра 2015. године, у Клубу за децу и младе Спортско-културног центра Обреновац”.

Сатница одржавања радионица:

  • предшколски узраст: од 10 до 12 часова
  • узраст нижих разреда основне школе: од 12.30  до 15.00 часова
  • узраст виших разреда основне школе: од 16 до 20 часова

Филмкултура” је организација посвећена едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, чији су циљеви образовање и стимулација критичког мишљења у оквиру истих. Посебан фокус оваквог програма је на деци и омладини, а поготово на њиховом иницијалном увођењу у културу аудиовизуелних медија. Филмкултура” такође подстиче повезивање и усавршавање аутора и професионалаца из аудиовизуелних уметности, са посебним нагласком на филмску делатност. Идеја је да се поврати култура одласка у биоскопе и култура гледања аудиовизуелних садржаја уопште, али и да се свест публике поткрепи теоријским знањима из наведених области. Филмкултура” кроз свој едукативни програм проналази место у посредовању између талентованих стваралаца и захтевне публике, а својом сврхом сматра креирање и обликовање овог дела културног простора.

Мали филм” је едукативни програм за децу и младе, намењен узрасту од 5 до 14 година, који за циљ има популаризацију филмске уметности код најмлађе публике. Идеја Малог филма” је да код деце пробуди креативност и радозналост, а пре свега да створи предуслов за критички однос према ономе што се конзумира. Практичне вежбе у којима деца самостално долазе до закључака су најбољи пут ка томе да она усвоје и накнадно примене стечено знање, док их наменски осмишљене игре подстичу на активно учешће у стварању нечега о чему знају само из положаја гледаоца.

Будући да је данашња омладина више него икад подложна свакодневном утицају различитих медија, неопходно је објаснити им шта то гледају и зашто је то баш тако. Од њих се овде очекује да почну да размишљају о различитим појавама које можда узимају здраво за готово, што ће постепено довести до инстинктивног реаговања на форму и квалитет одређеног садржаја.

Кроз интерактивне радионице, које резултирају кратким анимираним или играним филмовима чији су аутори управо учесници, овај програм децу увлачи“ у свет покретних слика. Пролазећи кроз поједностављене процесе којима се баве и филмски радници, деца су у стању да боље разумеју филмску уметност и, надамо се, развијају љубав према њој.

Главна идеја целокупног пројекта јесте да се деци да прилика за креативно изражавање, као и да се покрене дијалог у ком има места за њихова мишљења и недоумице. Деца се овде уче да примећују одређене ствари, а затим и да се запитају шта према њима осећају.

У улози предавача и инструктора налазе се млади аутори и професионалци из области кинематографије, окупљени из редова и око организације Филмкултура”, међу којима су:
Стефан Арсенијевић, Андријана Стојковић, Вања Ковачевић, Јелена Станковић, Марија Стојановић, Маша Сеничић, Милан Стојановић, Драган Петровић и други.

Више информација можете добити на телефон 0648322486.