VUL 4399

VUL 4399Данас је свечаним полагањем венаца на споменик палим борцима за време Другог светског рата свечано обележена 71 година од ослобођења Обреновца.

14. октобра 1944. године уз помоћ Црвене армије снаге Народно ослободилачке војске ослободиле су Обреновац од немачких трупа после четири године окупације. Венце су на Спомен костурницу положили представници општине, политичких партија, удружења потомака ратника, као и других удружења.

Ђорђе Комленски, председник Скупштине градске општине Обреновац, рекао је да се они који су ослободили Обреновац нису бојали да своје животе положе за добробит целог народа.
 
– Они чијим се се сенима данас клањамо, они који су нам подарили слободу, нису се бојали да своје животе уложе у нашу слободу и будућност Србије. Драго ми је да Обреновац зна да поштује оне који су 1944. године победили фашизам. Оно о чему морамо водити рачуна, јер нас је сваке године овде све мање, је да морамо да вратимо овом дану сјај школског часа уз учење историје Обреновца. Ја морам да питам колико деце у Обреновцу данас зна да је постојао Партизански посавски одред и да је први комесар тог одреда био Бора Марковић, који погинуо на Кадињачи. Колико њих зна како су страдали Буда Давидовић и Влада Аксентијевић. То је оно чему морамо учити оне који долазе иза нас да би историја остала упамћена, да би традиција била поштована, да би били достојни наследници оних које данас помињемо у својим мислима – казао је Комленски.
 
Драгослав Мршевић, члан Већа градске општине Обреновац, рекао је да пре само годину дана на обележавању ослобођења Обреновца нисмо ни слутили да се нови фашизам јавља у једном делу света.
 
– Већ смо почели са десетином хиљада избеглих од стране тог новог фашизма који беже на неко сигурније место. Зато смо данас овде, да никада не заборавимо и да будемо свесни опасности да оно што се десило 1941. године може поново да се деси. Директори школа, наставници и учитељи морају да дођу овде и одрже један велики школски час, јер је срамота да наша деца не знају да је 14. октобра 1944. године много наших Посаваца и Обреновчана дало своје животе за нашу слободу – казао је Мршевић.
 
 {youtube}lGETatWrshA{/youtube}