VUL 8471

VUL 8471У Градској општини Обреновац одржана је редовна седница Штаба за ванредне ситуације. На седници је било речи о мигрантској кризи, одношењу отпада са простора фабрике „Прва искра” из Барича, као и о новом систему одбране од поплава на територији целог колубарског слива.

Председник Градске општине Обреновац и командант Штаба Мирослав Чучковић образложио је сваку од тема о којима се расправљало.

– Прва је велика вест за Обреновац, а то је да је коначно комплетан отпад напустио Барич без икаквих инцидената, изненадних или непредвиђених околности и то је нешто што је данас иза нас и више се нећемо бавити тиме. Ова тема се може очекивати у будућности, јер смо расписали тендер за уклањање свих објеката осталих на оном простору. Постоје темељи који су јако велики и који ће можда морати да се руше динамитом. Тако да уколико буде било детонација из тог правца, то ће бити искључиво због тога што се руше објекти који су у кругу фабрике. Друга важна вест је да нико никада није од општине Обреновац тражио да се на територији општине сместе мигранти. Потпуно је јасно која је рута којом мигранти желе да се крећу до земаља Европске Уније и на тој рути никако није Обреновац. Спремили смо план да уколико на територију Републике Србије буде ушло више милиона људи, што постоји као опасност, будемо спремни као општина, односно као штаб за ванредне ситуације, на који начин ћемо толике људе примити. Пре свега храна, здравствена нега и заштита људи током зимског периода. Трећа ствар је да је Институт „Јарослав Черни” израдио прелиминарну студију заштите комплетног колубарског слива и ми ћемо у четвртак, 17. септембра, у Убу учествовати на презентацији тог пројекта. Ми смо свесни да се Обреновац брани у околним општинама и изградња малих ретензија и брана која ће почети убрзо биће нешто што ће представљати трајну заштиту овог града. За учешће у том пројекту делегирали смо људе који ће представљати Градску општину Обреновац и начин на који ћемо финансијски, технички и организационо учествовати у реализацији те студије на терену, што је за нас јако значајно, јер је безбедност и заштита од поплава приоритет у нашој процени од ризика – рекао је Чучковић. 
 
{youtube}z7X1uZpiE8w{/youtube}