Члан Већа градске општине Обреновац Александар Богићевић пренео је инструкције које је Градска општина Обреновац добила од Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја у вези надокнаде штете за уништен сточни фонд регистрованим пољопривредним газдинствима током мајских поплава 2014. године.

Богићевић је том приликом нагласио да ће се пољопривредници позивати од 14. септембра.
 
– Влада Републике Србије донела је 28. августа Уредбу о поплављеним пољопривредним домаћинствима која су имала штету у сточном фонду. Ми смо јуче добили инструкције из Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручј ко ће имати право на ту помоћ и какву документацију су дужни да поднесу како би им биле исплаћене надокнаде за свако грло понаособ.
Свако мора да испуни три услова:
 
– Први је да је утопљено грло било уведено у централни регистар обележених животиња и да је то грло било регитровано на одређено регистровано пољопривредно газдинство, 
– Други је да је пријављена штета од елементарних непогода комисији и
– Трећи је да није већ остварио право на бесповратну помоћ за обнову сточног фонда од министарства надлежног за послове пољопрвиреде, јединице локалне самоуправе, као и других домаћих или страних донатора.
 
14. септембра почиње позивање пољопрвиредника који ће потписивати изјаве да газдинство није добило помоћ за обнову сточног фонда од министарства надлежног за послове пољопрвиреде, јединице локалне самоуправе, као и других домаћих или страних донатора. Укупно на списку имамо 145 домаћинстава који су потенцијални корисници помоћи уколико испуњавају сва три услова. Оно што је јако важно је да ћемо те спискове проследити свим месним заједницама и уколико се неко не нађе на списку може доћи у зграду општине у канцеларију број 21 како би га уврстили на списак, уколико испуњава услове. Такође, пољопрвиредници ће бити позивани да дају изјаве у групама од по 25 сваког радног дана, тако да нема потребе да самостално долазе у општину – казао је Богићевић.
 
Уредбу о утврђивању државног програма помоћи регистрованом пољопривредном газдинству и породичном пољопривредном газдинству за обнову сточног фонда на поплављеном подручју можете погледати овде
 
Цене утопљене стоке:
 
cena utopljene stoke
 
{youtube}wYxhdY8ow84{/youtube}