VUL 5999

VUL 5999У Градској општини Обреновац данас је одржана конференција за штампу поводом јавног позива за продају дела имовине предузећа „Прва Искра” из Барича.

Драгослав Мршевић, члан Већа градске општине Обреновац, је тим поводом изјавио:

– Коначно смо дошли на домак једног великог циља који смо зацртали пре 13 година, када је установљен дуг према бившим радницима „Прве Искре”, настао у данима бомбардовања и непосредно након тога. Ради се о дугу од 320 милиона динара за 2600 радника. Министарства привреде је дало сагласност да се опрема фабрике ЛАБ прода, а средства од продаје у потпуности искористе за намирење потраживања, односно заосталих зарада радника. Огромна заслуга за то иде управи предузећа, као и скупштини Холдинга „Прве Искре” који су све ове године радили волонтерски и који су успели да правно сачувају овај дуг уз апсолутно игнорисање свих државних органа. Велика захвалност и председнику Градске општине Обреновац Мирославу Чучковићу и његовим сарадницима који су уложили огроман напор да дођемо до овог циља, а пре свега обезбеђујући да се страни партнер не укључи у расподелу у вези опреме ЛАБ-а која се налази у Базној хемији. Што се тиче текста јавног позива, он је преведен на неколико страних језика и уручен свим амбасадорима у чијим земљама постоји индустрија за фабрику ЛАБ-а .Такође, велику помоћ очекујемо и од Привредне коморе Србије, а све у циљу да опрема буде продата за што је могуће већа средства како би се дуг према радницима процентуално више намирио – казао је Мршевић.
 
Помоћник председника Градске општине Обреновац Драган Блажић навео је да се четири невероватне ствари дешавају на простору „Прве Искре” у Баричу. 
 
– Прва је измештање и трајно уклањање преко хиљаду тона опасног отпада који је ту стајао деценијамаи и представљао опасност како за грађане Барича и Обреновца, тако и за фабрику воде у Беричу и водоизвориште у Макишу. Друго је продаја опреме „Прве Искре” и стварање фонда из ког ће се, надам се, добрим делом намирити заостала дуговања. Трећа ствар је уклањање девастираних објеката, темеља и свега онога што је представљало ругло за сам тај део. Четврта, али ништа мање значајна ствар, која је плод изузетне сарадње Владе Србије и Александра Вучића и руководства Градске општине Обреновац, је довођење страног инвеститора који ће на простору „Прве Искре” отворити потпуно нов погон и отворити нова радна места и обезбедити сигуран извор прихода за наше незапослене суграђане – казао је Блажић.
 
Мирко Вранешевић, заменик председника Градске општине Обреновац, је изјавио:
 
– Ово је прави пример како размишља и функционише Влада Републике Србије. Са једне стране имали смо раднике бившег гиганта који чекају да остваре своја потраживања, а са друге стране фабрику која није фунционисала дуже време и запарложен цео део где је фабрика „Прве Искра”. На месту те фабрике добићемо потпуно нову инвестицију у којој ће запослење наћи више стотина Обреновчана. Наравно, у томе не бисмо успели да нисмо имали огромну подршку Владе Србије и премијера Александра Вучића који се заложио да након мајских поплава та инвестиција дође у Обреновац и сада смо на прагу да то и остваримо.
 
Директорка „Прве Искре” Јелена Саџаковић рекла је да је почетна цена за опрему фабрике ЛАБ два милиона динара, а у Базној хемији 29 хиљада евра. Уколико се опрема не прода у првом кругу следи други круг уз умањење почетне цене за трећину, тако да се о новчаном износу не може говорити пре продаје. Она је такође нагласила да целокупан прикупљен износ иде у фонд којим ће се намирити део потраживања, као и да постоје заинтересоване стране за куповину опреме, али да ће више детања о томе моћи да каже 5. октобра, након истека јавног позива.
 
{youtube}QqVBwUs73hg{/youtube}