Обреновачки привредници су имали прилике да се до 14. августа пријаве за Програм коришћења средстава буџета ГО Обреновац за 2015. годину опредељених за субвенционисање камате на кредите привредним субјектима и предузетницима на подручју ГО Обреновац у 2015. години. До сада се пријавило 303 предузетника.

Славко Берић, члан Већа градске општине Обреновац, објаснио је да постоје две врсте кредита.

– За предузећа која постоје дуже од 12 месеци и она морају доставити минимум један завршни рачун. Друга група су она предузећа која послују краће од 12 месеци и за њих су обезбеђени „старт-ап“ кредити. Добили смо понуду од три банке и оно што ме радује је да смо са све три банке и закључили уговор, са две банке уговори су закључени за солвентност, а са трећом за „старт-ап“ кредите. Намена кредита је за куповину опреме, опремање и сређивање пословног простора,  набавку обртних средстава, измирење пореских и других текућих обавеза у циљу постизања финансијске стабилности која би омогућила задржавање постојећих, отварање нових радних места и подстицање запошљавања на територији Градске општине Обреновац. Максимални износ кредита  који се може добити је 500 000 динара, за солвентност су ануитети до 18 месеци уз могућност грејс периода од 6 месеци,  за „старт-ап“ кредите рок отплате је 24 месеца уз могућност грејс периода од 3 месеца. Оно што бих нагласио јесте да су сви захтеви са пратећом документацијом који су поднети општини најкасније до 14. августа 2015. године обрађени и верификовани од стране општине, након чега су подносиоци захтава добили сагласност да могу започети поступак тражења кредита. Уз претходно наведену сагласнот, општина  истовремено подносиоца захтева за кредит обавештава код које банке може започети поступак тражења кредита. Након прибављене сагласности од стране општине, банка подносиоцу захтева даје информације и списак коначне потребне документације за разматрање захтева и одобрења кредита. Банка по пријему комплетне документације, на основу позитивних прописа и утврђених процедура сагледава бонитет будућих корисника кредита, као и понуђена средства обезбеђења која су корисници кредита понудили, односно доставили. Банке ће одобравати кредите у складу са својом пословном политиком и процедурама које утврђују све релевантне критеријуме, услове и поступке у процесу одобравања кредита. На основу овог банка утврђује максимални износ кредита који се поједином кориснику може одобрити, и закључује уговор о кредиту – казао је Берић.

Списак предузетника који су се пријавили за Програм коришћења средстава буџета ГО Обреновац за 2015. годину опредељених за субвенционисање камате на кредите привредним субјектима и предузетницима на подручју ГО Обреновац у 2015. години, на који је ГО Обреновац дала сагласност можете преузети овде.

 

{youtube}ePpNhkuD9LI{/youtube}