VUL 1517

VUL 1517Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је данас да ће до почетка септембра у Србији бити збринуто више од 1.000 тона опасног отпада и то највише из круга фабрике Прва искра” из Барича и најавила да ће Влада за те намене издвојити око 230 милиона динара из буџета.

Бошковић је, приликом посете фабрици Прва Искра” у Баричу где се одвија завршетак измештања опасног отпада, новинарима рекла да ове године ресорно министарство спроводи 12 пројеката уклањања опасног историјског индустријског отпада и додала да је у Баричу прва процена била да има 650 тона опасног отпада, али је извођењем радова установљено да има близу 1.000 тона.

– Сав отпад ће бити трајно измештен, ради безбедног збрињавања и тај посао за сада тече без проблема – казала је министарка заштите животне средине и најавила да ће измештање опасних материја из Барича бити завршен до почетка септембра.

Ради се о приоритетној локацији, с обзиром да је узводно од Макиша (где се налази фабрика пијаће воде) и да се она налази на обалама река Колубаре и Саве, што је била потенцијална еколошка опасност за водоснабдевање грађана Београда, објаснила је Богосављевић Бошковић.

– Права је срећа да прошле године тај поплавни талас није задесио ову локацију – нагласила је министарка.

За посао збрињавања опасног отпада влада је издвојила 230 милиона динара за локације у Баричу и локацији Екогас МГШ Шабац, где се посао ближи крају, а министарство је недавно потписало уговор за збрињавање индустријског отпада са још 10 локација у Србији, навела је Богосављевић Бошковић и прецизирала да се ради о уклањањању отпада из круга хемијске индустрије Жупа” у Крушевцу, из Вискозе” из Лознице, ИМТ-а из Београда, Зорке – обојени метали” у Шапцу…

Отпад из поменутих 10 локација биће измештен у наредних 120 дана, најавила је она и напоменула да ће највећи део отпада бити прерађен у Србији, а само мањи део биће извезен у иностранство.

VUL 1643

Илуструјући колика је била опасност отпада у Баричу за околину, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић подсетио је на недавну катастрофу у кинеском граду Тјенђин и поручио да су и Обреновчани јако срећни што последње тоне ових дана напуштају ову локацију”, а мањи део, као најопаснији, биће транспортован у Немачку.

– Желим у своје име и у име свих грађана Обреновца да се захвалим Влади Републике Србије и Министарству пољопривреде и заштите животне средине што су одабрали ову локацију као прву у Србији са које ће бити склоњено близу хиљаду тона опасног отпада. Он је представљао опасност за околину, за животе људи у Баричу и Обреновцу. Пре само неколико дана у Кини смо се уверили какву несрећу може да изазове ескплозија оваквих средстава. Задовољни смо што последње тоне ових дана напуштају ову локацију. Косорб као најопаснија материја одлази одавде у Немачку и биће складиштена у тој земљи по свим еколошким стандардима. Овде смо имли запарложену локацију са хиљаду тона опасног оптада и ниједним радним местом. Данас имамо могућност да се ова локација након напуштања отпада спреми за потписани уговор са инвеститором за запослење 1.400 људи у фабрици делова за аутомобиле. То је показатељ како и на који начин можемо све потенцијале који постоје у Србији да искористимо. Ја ћу се радовати свакој локацији широм Србије, попут ове, која се уреди и омогући отварање нових радних места. Након септембра булдожери ће ући на ову локацију и срушити објекте који су остали и на овом месту ће нићи потпуно нова фабрика, тако да ћемо уместо 1.000 тона опасног отпада имати преко 1.000 насмејаних људи на новим радним местима и са приходима – казао је Чучковић. 

Уговор је потписан са кинеском компанијом Меита” о изградњи фабрике вредне 60 милиона евра и добиће бесплатно 14 хектара земљишта, а остатак до укупно 40 хектара платиће по цени коју процени Пореска управа, прецизирао је Чучковић. Према његовим речима, Град Београд ће на овом простору направити слободну зону, општина Обреновац ће бесплатно на коришћење уступити комуналну инфраструктуру, а држава ће подстицајима помоћи запошљавање нових људи.

Директор екологије у компанији Јунириск” Слободан Аранђеловић објаснио је да ће већи део опасног индустријског отпада бити прерађен и употребљен као сировина у производњи цемента у фабрици Лафарж”, а мањи део отпада косорб” биће транспортован у Немачку на збрињавање, јер у Србији не постоји технологија за прераду.

{youtube}LtNnpbDcyio{/youtube}