aaaaastacionar1

aaaaastacionar1У Уровцима је прошлог викенда почела реализација пројекта „Предах услуга”, који укључује стационар за децу и омладину ометену у развоју са територије Градске општине Обреновац.

Кућу у којој су смештени корисници Дневног боравка за децу и омладину ометену у развоју уступила је Тања Пантелић.

Члан Већа градске општине Обреновац Ненад Бјелица рекао је да је ово једини пројекат овакве врсте у Србији који води једна градска општина .
 
– Кроз форму пројеката и кроз дугогодишњу и сјајну сарадњу са удружењем родитеља и Дневним центром за смештај и боравак деце и омладине ометене у развоју смо почели ову идеју пре неколико година и сада је дошло до коначне реализације. Тренутно имамо шесторо корисника који су овде смештени 24 сата. На жалост, наша општина са својим овлашћењима не може бити оснивач оваквог стационара и сада је тренутно водимо кроз форму пројекта и трајаће док имамо средстава. План је да имамо квалитетан елаборат и квалитетну студију оправданости са којом планирамо да државне секретаре и ресорне министре убедимо да је овако нешто за Обреновац неопходно. У оваквој врсти потребе је између 350 и 400 породица и ми не смемо жмурити пред таквом армијом људи који имају реалан проблем, а могуће га је решити. Наше је да урадимо све што је до нас, а ја могу да обећам да ћемо у наредним годинама водити бар неколико месеци годишње један овакав стационар. Трајно решење је да се ова потреба препозна од стране државе – казао је Бјелица.
 
aaaaastacionar2
Југослава Зајић, руководилац Дневног боравка за децу и омладину ометену у развоју и координатор пројекта подржаног од стране општине Обреновац, рекла је да је привремено и повремено збрињавање корисника нарочито значајно у ситуацијама када непредвиђене околности задесе породицу.
 
– Пројекат је окренут ка породицама које имају децу са инвалидитетом, где можемо да пружимо праву помоћ и адекватну услугу. У ситуацијама када се у породици догоди неки смртни случај или службени пут или једноставно сагоревање енергије хранитеља, ми смо ту за њих. Јер породица можда не може свом детету пружити адекватну бригу у датом моменту и зато смо ми ту. Циљ јесте њихова сигурност, јер они могу оставити дете код нас и биће потпуно сигурно уз адекватан надзор дефектолога, психолога, као и неговатеља. Укупно их је сада шесторо на ноћном збрињавању, али се корисници мењају, тако да ће свих 35 корисника нашег дневног боравка ће проћи кроз овај пројекат – казала је Југослава Зајић.
 
Тања Пантелић, која је обезбедила кућу, рекла је да је идеја била да се реше проблеми које породице са децом ометеном у развоју имајју.
 
– Ја имам дете са интелектуалним тешкоћама, тако да је идеја да се проблеми породица са децом са инвалидитетом реше. Знамо колико тешко функционише породица у тим тренуцима и колико је тешко одржати здраву породицу у таквим околнистима. Једноставно сам хтела да учиним нешто не само за себе, него и за све продице које живе сличним животом. Идеја је да ово једног дана постане стални стационар. А до тада да ова кућа живи кроз пројекте овакве природе или викенд програм. Овде треба да буде пуно живости и радости који корисници носе са собом, а има и доста простора, преко 15 ари, где они могу да се баве разним активностима – агрикултуром, као и свиме оним што не могу у дневном боравку – додала је Тања Пантелић.
 
{youtube}Eali1O4r0OM{/youtube}