aaaaazivojinmisic2015

aaaaazivojinmisic2015Удружење потомака ратника 1912-1920 „Живојин Мишић” општинска организација Обреновац данас је, на дан рођења Живојина Мишића, организовала полагање венаца на његов споменик и споменик носиоцима Карађорђеве звезде са мачевима на Тргу др Зорана Ђинђића у Обреновцу.

Венце су, поред чланова удружења, положили и представници Градске општине Обреновац.

Ђорђе Комленски, председник Скупштине градске општине Обреновац, рекао је да Удружење потомака ратника 1912-1920 има велику енергију и да је данас исправљена једна велика историјска неправда.
 
– Дугогодишњим истраживањем они су пронашли још дванаест особа и њихова имена уклесали у споменик у центру Обреновца. Данас су њихова имена овековечена на споменику и то је један скромни допринос очувању историје којој ми, чини ми се, све мање придајемо значаја и важности. Очигледно је да нису битке само са Кајмакчалана или Цера, или Солунског фронта, па и Другог светског рата, биле довољне, и данас се морају водити битке да би се истина о храбрости, херојству, части и поштењу српског народа очувале. Нећу помињати оне који су на другачији начин помогли, али показује се једна огромна потреба да се на оваквим местима учи историја и да се поново о свим овим херојима учи у уџбеницима из историје, јер без историје нема ни будућности – казао је Комленски.
 
aaaaazivojinmisic20151 
Драган Лазић, из Удружења потомака ратника 1912-1920 „Живојин Мишић”, рекао је да је иза њих тежак рад на проналаску још 12 људи који су били носиоци Карађорђеве звезде са мачевима.
 
– Ми смо уклесали 2012. године 18 имена и сад смо урадили то са још 12 имена људи који су носиоци Карађођеве звезде са мачевима, а живели су на територији општине Обреновац. Иза нас је мукотрпан рад по архивима Историјског музеја, Архива града Ваљева, Историјског архива Србије.. Надам се да ћемо успети да допишемо још имена на овај споменик, јер постоје индиције да за сада има још два ратника која су носиоци, а из Обреновца су. Ја молим све наше суграђане који имају неке податке и доказе за људе чија се имена не налазе на овом споменику, да то донесу у удружење како би њихова имена вечно стајала за будуће генерације – казао је Лазић. 
 
{youtube}iXW1soIhrwk{/youtube}