У црпној канализационој станици у Другој месној заједници данас је промењена пумпа за црпљење кишне и фекалне канализације. Радове је обишао председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић са сарадницима.

Чучковић је рекао да се у наредном периоду очекују повољни временски услови за извођење радова.

– По прогнози Хидрометеоролошког завода Србије у јуну и јулу нас очекује повољна временска прогноза са врло мало дана са обилним падавинама. То време ћемо искористити да подигнемо поузданост система, како канализације, тако и топлификацине мреже. Циљ је да спремно дочекамо зиму и будемо спремни за евентуалне нове падавине. Поузданост система канализације кроз дииректна улагања у финансијском смислу су за нас императив, као и чишћење канала и канала поред путева. Једино што за сада немамо као званичан одговор од надлежних јесте када ћемо и на који начин почети са чишћењем корита Колубаре. Самим погледом на корито виде се запреге у виду дрвећа, балвана, крошњи које падају ка самом водотоку. То ће озбиљно утицати на будуће падавине и наредна два месеца су период да се комплетан слив реши – казао је Чучковић.

Драгослав Мршевић, члан Већа ГО Обреновац, рекао је да се након катастрофалне поплаве настављају интензивни радови на ширењу инфраструктуре у Обреновцу.

– Што се тиче водовода и канализадије приводимо крају комплетно снабдевање водом северних села у нашој општини, а након тога се ширење интезивно креће према Стублинама. Циљ је да свако домаћинство у Обреновцу у најскоријем временском периооду добије здраву пијаћу воду. Ових дана се раде пројекти за израду канализационе мреже за два насеља која имају највећи проблем са изливањем септичких јама, а то су Шљивице и Браће Југовић. Наравно, не заборавља се Звечка и интезивно се ради на тим пројектима. Сведоци смо да техничка решења унапређују постојеће фекалне црпне станице, тако да очекијемо да насеље Вирага неће пливати у води приликом мало већих падавина – рекао је Мршевић.

Директор ЈКП „Водовод и канализација“ Иван Илић рекао је да је пумпа узета на пробу и да се њен рад показао као одличан.

– Протокол смо потписали са једним од добављача и циљ је био да се експериментално утврди надмоћност ове пупме у односу на претходне, како би видели да ли да набављамо нову пумпу или не. Ми смо закључили да ове пумпе одлично обављају посао. Специфичност је да ова пумпа има много мањи број заглављивања. Сматрамо да ће проблем слива Друге месне заједнице драстично да се смањи уградњом две пумпе. И пре поплаве је у овој месној заједници било проблема, али се надамо да ће то врло брзо бити решено – казао је Илић.

{youtube}ymq4alTh134{/youtube}