Од ове недеље, па до краја августа трајаће радови на реконструкцији зграде Библиотеке „Влада Аксентијевић”, познатије као Милошев конак. Реконструкција ће се радити од темеља до крова. 

Ивана Јаношевић, директорка Библиотеке „Влада Аксентијевић”, објаснила је шта ће све бити реконструисано у згради библиотеке у улици Милоша Обреновића.
 
– Радови подразумевају постављање нових и чвршћих темеља за читав објекат, потом радове на постављању хидроизолације, лечења присуства влаге, капиларне влаге у зидовима. Након тога биће потребно променити комплетну столарију у приземљу објекта и делимично на спрату. Мења се кровни покривач и ради се ревитализација дела зидане ограде у дворишту. Биће постављено декоративно осветљење, како саме зграде, тако и дворишта. Комплетне радове финансира Краљевина Норвешке, а послове обнове обављају се преко УНОПС-а и Канцеларије за обнову – казала је Јаношевић. 
 
Ивана Комненић из УНОПС-а рекла је да је вредност радова око 9 милиона динара. 
 
– Тренутно се изводе радови на ојачавању и замени темеља, као и реконструкцији таванице између подрума и приземља – казала је Комненић.
 
Конзерваторски надзор над радовима обавиће Градски завод за заштиту споменика културе чији су стручњаци нагласили да објекат није оштећен само у поплави, него је био већ стар и дотрајао. Циљ је да се објекту врати стари сјај, тј. какав је био.

Библиотека Влада Аксентијевић у Милошевом конаку смањиће обим рада и издавања књига, као и културног програма до завршетка радова. 

 
{youtube}FRcYEUYMPd4{/youtube}