Пријатељство између Србије и Норвешке је вишедеценијско, а доказано је током мајских поплава прошле године. Прошлогодишња прослава поводом Дана уставности Краљевине Норвешке није одржана због дешавања у Обреновцу. Према речима прве секретарке Амбасаде Норвешке у Београду Јанике Бејин, вест о поплавама је шокирала све у амбасади.

– За нас је та вест била огроман шок. Норвешки народ, Амбасада и Влада Норвешке одмах су упутиле помоћ и питале вашу Владу како да помогнемо. У првом моменту смо донирали пола милиона евра, а део новца је отишао за обнову школа и јавних установа – казала је Бејин.
Амбасадор Краљевине Норвешке Нилс Рангар Намвсаг рекао је да је помоћ коју је упутила та земља заиста велика.
 
– Фокусирали смо се да помогнемо малим и средњим предузећима у Обреновцу нудећи им програме како да дигну своја предузећа на ноге и обнове своје послове. Драго ми је што се томе придружила и Влада Србије – казао је Намвсаг.
 
Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић уручио је амбасадору захвалницу због велике помоћи коју је Краљевина Норвешка упутила грађанима Обреновца.
 
– Они су за нас учинили највише. Краљевина Норвешка је учествовала у обнови Гимназије, позоришне и спортске хале у Дому културе, здравствених институција, пољопривредних газдинстава и обнови привреде. Са таквим широким дијапазоном подршке учинила је да Обреновац данас буде лепши град. Да буде град са више нових јавних објеката и да на тај начин вратимо живот у наш град. Ми смо им захвални и ово је само круна нашег пријатељства и уколико њима затреба помоћ, Обреновац и Обреновчани ће бити ту за њих – казао је Чучковић. 
 
{youtube}CVkGTTyaj4U{/youtube}