Годишњица мајских поплава данас је у Обреновцу, где су поплаве однеле 17 живота, обележена парастосом и молебаном у спомен страдалих.

Молебану у Цркви Силаска Светог Духа на апостале присуствовали су градоначелник Београд Синиша Мали, директор владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић, заменик градоначелника Андреја Младеновић, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, директор Рударског басена Колубара” Милорад Грчић и други. 

Мали је новинарима, рекао да је пре годину дана 85 одсто Обреновца било под водом, односно, да су биле поплављене саобраћајнице, канализација, пољопривредно земљиште, пословни и приватни објекти.

– После годину дана можемо да кажемо да смо успели да обновимо Обреновац и да овај град стане на ноге. Обновили смо саобраћајнице, инфраструктуру, путеве, стамбене и пословне објекте и људи су се вратили – навео је Мали.

Додао је и да су изграђени нови објекти попут вртића у Стублинама, те да ће ускоро бити изграђен и Центар за социјални рад, а што су све установе које ће унапредити живот у Обреновцу.

– Мислим да можемо да будемо задовољни са овим што смо урадили у протеклих годину дана – рекао је Мали додајући да су потпуно санирана сва оштећења на бедемима и насипима у Обреновцу захваљујући средствима и помоћи Владе Србије и донатора.

Много јаче земље и градови, сматра Мали, не би издржали оно што смо ми, на шта треба да будемо поносни. Градоначелник је подсетио и да је формирао тим који се баве проценама ризика од различитих врста непогода како би се, уколико до њих дође, реаговало још ефикасније. Тај тим, додао је, ради заједно са Министарством одбране и МУП-ом Србије. У том контексту, Мали је навео да је урађено неколико студија које је усвојила Скупштина града, а ускоро ће изаћи јавна набавка за анализу чујности” која ће утврдити на којим местима и како треба поставити нови систем за узбуњивање на територији града. Он је истакао да је изузетно важна координација Србијавода” и Београд вода” због чега се ради на анализи њиховог евентуалног спајања како би та координација била још јача.

Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац,  је навео да данашњем парастосу и молебану није присуствовао као председник општине, већ као отац троје деце која заједно имају 11 година.

– Они су могли бити, у тим данима, као и сви остали Обреновчани, међу ових 17 жртава. Те жртве су опомена да, када природна катастрофа наступи, системи одбране и обавештавања морају бити бољи – рекао је Чучковић.

Како је додао, још није донет закон који може системски да уреди да, када буде проглашена евакуација, становници морају да напусте ту област. Међутим, како је додао, измене у тој области су у току.

– То ће бити полазна основа за све будуће догађаје у Србији који се надамо се, неће десити, али уколико се десе да можемо правовремено да реагујемо. Од данас па убудуће неће сигурно постојати ситуација у којој ћемо имати могућност да се у пола пет ујутру бежи пред воденом стихијом велике висине и да се тако склањају људи – навео је Чучковић.

Према његовим речима, направљени су и планови евакуације на коју страну треба да се евакуишу мајке са децом и старија лица из свих делова града, за шта ће имати 72 сата, а не да се бежи пред воденом стихијом висине неколико метара. Истакао је и да се Обреновац брани посматрањем са Повлена, Маљена, Дивчибара, свих малих потока који иду ка Коцељеви, Убу, Лајковцу, Лазаревцу…

– Премер и предрачун тих радова системске заштите свих 11 општина је невероватних 50 милиона евра и задатак наше државе ће бити да обезбедимо та средства и да се системски реши сва та вода која може доћи – сматра Чучковић.

Он је рекао и да се тренутно у касарни у Обреновцу налази 40 породица које су и пре поплава имале проблеме са стамбеним питањем, а да у хотелу Обреновац” више нема никога.

Најављено је и да ће на простору између главне и Тамнавске улице у Обреновцу, који обухвата седам ари, бити изграђен Парк сећања у којем ће бити и спомен обележје као знак сећања на страдале.

Руски спасилац: Поплаве огромних размера

Спасилац у Српско-руском хуманитарном центру Алексеј Коружин, који је учествовао у борби против поплава у Обреновцу, изјавио је да никада није радио на поплавама таквих размера, али и да је позитивно изненађен како Обреновац данас изгледа, само годину дана касније.

– Лично никада нисам радио на поплавама таквих размера и те поплаве су оставиле најјачи утисак – рекао је Коружин новинарима у Обреновцу.

Он је рекао и да је на њега велики утисак оставио и број добровољаца и волонтера који су били ангажовани на спасавању људи, али и у борби против поплава генерално. Истичући да је и данас у контакту са колегама са којима је радио на спашавању у Обреновцу, Коружин је рекао да види велику разлику између Обреновца пре годину дана и Обреновца данас.

– Изненађен сам колико боље изгледа град, а разлика је само годину дана – закључио је Коружин.

Извор: Танјуг 

{youtube}0s1MgaDckrs{/youtube}