Данас је у Клубу за младе Спортско-културног центра Обреновац” одржана завршна презентација пројекта  „Унапређење управљања земљиштем на нивоу локалних самоуправа у Србији”  студената Техничког универзитета из Берлина и студената Архитектонског факултета у Београду који спроводи ГИЗ Амберо.

Презентовани су радови и решења које су студенти радили на тему Отпорни градови и управљање ризиком”.

Јована Бугарски, студенткиња Архитектонског факултета, рекла је да је рад који су студенти радили у основи анализа ситуације током поплава у Обреновцу прошле године.
 

– У основи анализирали смо ситуацију у Обреновцу током прошлогошињих поплава, као и онога што је томе претходило. Истаживање је рађено узимајући у обзир потенцијале и изазове на локалу и могућност унапређења становања, техничке инфраструктуре, виталних функција, отворених простора, али такође и давање стратешког оквира за даље напредовање локалне самоуправе. Овом данашњом презентацијом пројекат се не завршава. Студенти ће наког повратка на свој факултет у Берлин, као и ми овде, наставити да раде. У плану је да се на крају пројекта поднесе један финални извештај који ће бити прослеђен и Граду Београду и Градској општини Обреновац – казала је Бугарски.
 
Студент Хишам Садан из Либана рекао је да је задатак био да примене своје стечено знање.
 
– Идеја је била да дођемо на терен и у Обреновац као место које је погођено катастрофалним поплавама и применимо знање које смо стекли на факултету. Пројекат се заснива на томе како град попут Обреновца може бити отпорнији на катастрофу која вас је задесила прошле године. Ово мени лично много значи јер сам ја на мастер студијама у Берлину и коначно могу да применим у пракси знање које имам, што до сада није био случај. У Србији и Обреновцу ми се јако допада, људи су гостољубиви и јако пријатни, а и храна је одлична – казао је Хишам Садан. 


Начелница Одељења за урбанизам и комунално грађевинске послове Весна Ђоковић рекла је да је општина била добар домаћин гостима. 
 
– Ми смо се потрудили да им изађемо у сусрет и будемо добри домаћини. У том смилу смо ангажовали сва јавна предузећа и све службе наше општине како би им били на располагању и дали им информације које су им биле потребне. Активно смо учествовали у њиховом раду и данас смо видели прелиминарне резултате, а за неколико месеци нас очекује и финални извештај. Надамо се да ћемо оно што будемо добили моћи да користимо у нашем даљем раду и да ће искуства која ће нам они пренети бити имплементирана у нашем даљем процесу планирања – казала је Весна Ђоковић.
 
Руководиоци  из ГИЗ Амберо су нагласили одличну сарадњу са Градском општином Обреновац и изразили своје наде да ће самој општини овај извештај бити од изузетне важности за даљи развој и заштиту града од елементарних непогода.

{youtube}sjGqvjISxw8{/youtube}