VUL 3839

VUL 3839Градоначелник Београда Синиша Мали учествовао је данас у акцији чишћења Обреновца у склопу велике пролећне акције чишћења Београда. Чишћење је организовано на две локације – код хотела „Обреновац” и на каналима у насељу „Браћа Југовић”.

Мали је сумирао досадашње резултате акције и истакао да је ово прави начин на који треба да се брине о граду.

– Акција чишћења траје већ двадесет дана и до сада смо очистили више од 60 депонија на територији града, уклонили више од осам тона плаката и више од 14.000 кубика смећа. Мислим да смо на прави начин покренули акцију која треба да постане традиција у нашем главном граду, али је важно и да покушамо да развијемо свест код грађана да ово треба да буде део свакодневних активности. Све ове депоније које су очишћене грађани су сами направили, а њихово чишћење показује колико смо били ефикасни, али и колико нам град није био чист. Само заједно можемо да учинимо Београд много лепшим местом за живот – рекао је градоначелник.

Он је подсетио да се данас обележава Дан планете Земље, тако да је овом акцијом пренета и порука да свако од нас треба да води рачуна о својој околини.

Синиша Мали је још једном апеловао на грађане да не праве дивље депоније и да воде рачуна о томе где одлажу смеће. Он је захвалио свим волонтерима и јавним личностима које су до сада учествовале у акцији и прецизирао да остаје још десет дана до њеног завршетка, након чега почиње акција сређивања Београда.

VUL 3941

У разговору са житељима насеља „Браћа Југовић”, где се канали нису чистили 43 године, градоначелник је истакао да се овим проблемом мора дугорочније бавити, јер је управо то један од узрока великих поплава које су прошле године задесиле Обреновац. Проблеми морају да се решавају један по један, додао је Синиша Мали, како би се грађанима изашло у сусрет и повећала њихова безбедност.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је општина од самог почетка акције укључена, те да је до сада о трошку општине очишћено више од 50 километара канала. Он је навео да је јутрос из једног од канала извађен чак и аутомобил.

– У праву је градоначелник када каже да ова активност неће решити нашу ситуацију у овом тренутку, али у наредним годинама и деценијама свака бачена канта или флаша прави комунални отпад и запушава проточност канала. С обзиром да је ишао јавни позив за све грађане Обреновца, велики допринос су дали ученици свих обреновачких средњих школа. Такође било је и становника околних насеља. У име свих Обреновчана морам да се захвалим свима који су узели учешћа у овој акцији и спровели је у дело – казао је Чучковић и подсетио да су управо локације које су данас чишћене највише и настрадале током поплава, а данас изгледају чистије и безбедније.

У акцији су учествовали и заменик и помоћник градоначелника Андреја Младеновић и Борко Милосављевић, секретарка за комуналне и стамбене послове Нина Јандрић, те директори „Беоком сервиса” Дарко Главаш, „Зеленила – Београд” Слободан Станојевић и директор „Градске чистоће” Мирослав Богдановић, као и обреновачки средњошколци.

{youtube}4DBY7Qdh12A{/youtube}