Амбасадор Канаде Филип Пинингтон данас је, поводом Дана франкофоне Канаде, обишао општину Обреновац. Са председником Градске општине Обреновац Мирославом Чучковићем могао је да се увери како тече обнова, као и шта је још остало да се обнови. Посета је завршена обиласком Гимназије у Обреновцу, где су ученици припремили представу на француском, енглеском и српском језику.

Амбасадор Филип Пинингтон рекао је да је Влада Канаде обезбедила додатних 500 хиљада долара помоћи у обнови Србије.

– Тај новац ће се преко УНОПС-а усмеравати где је најпотребније и користити за обнову оног што је страдало у поплави током маја прошле године. Данас смо имали прилику да обиђемо Обреновац и да се лично уверим у то како тече обнова, шта је урађено и шта још треба урадити. Морам да похвалим рад  и захвалим се председнику општине, јер Обреновац данас изгледа одлично, с обзиром на размере катастрофе која вас је погодила. У Гимназији су ме млади људи одушевили са представом и били су сјајни у извођењу програма и на француском и на енглеском језику. Изненадио сам се колико знају о Канади. Донели смо педесетак лопти и шестдесет књига канадских аутора у преводу на српски језик, као и на енглеском и француском језику, као мали знак пажње за труд који ова деца показују с обзиром у каквим условима тренутно раде – казао је Пинингтон.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је јако поносан на гимназијалце.

– Ми се трудимо  да највеће светске економске силе мотивишемо да дођу у Обреновац и помогну нам у обнови. Два највећа објеката за обнову су Спортско-културни центар „Обреновац“ и Гимназија. Сваки дан кроз СКЦ прође 2000 људи, док у Гимназији имамо 16 одељења чији ученици тренутно немају адекватно образовање. Данас је Влада Канаде донела одлуку о додели помоћи у износу од пола милиона долара за реконструкцију ова два објекта. Ово је велика вест за Обреновац. Ја се захваљујем на одговорности и посвећености руководству Гимназије и професорки Љиљани Остојић, јер су схватили како и на који начин функционишу односи са моћним и богатим државама. Показали су оно што смо до сада урадили и замолили за додатну помоћ, и све то уз младалачки дух који никога не оставља равнодушним. Баш због тога је мој посао данас био далеко лакши него претходних месеци – казао је Чучковић

Професорка француског језика Љиљана Остојић рекла је да су ученици највише заслужни, јер су вредни и талентовани.

– Данас смо имали прилику да изведемо нешто посебно поводом Дана франкофоније Канаде. Гимназија је у јако лошем стању, али за нас не постоје препреке и успели смо из ове недаће да изађемо још јачи – казала је Љиљана Остојић.

{youtube}CO_jAGplL2I{/youtube}