VUL 8234

VUL 8234Поводом обележавања годишњице НАТО бомбардовања данас су у представници Градске општине Обреновац, удружења бораца, удружења грађана, као и породице настрадалих, положили венце на спомен обележје погинулима током бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године.

Мирко Вранешевић, заменик председника Градске општине Обреновац, у обраћању присутнима рекао је да је ово прилика да се ода почаст јунацима који су дали живот за своју земљу.

– Ми смо се данас окупили како би одали почаст херојима који су дали своје животе у ратовима од 1990. до 1999. године. На данашњи дан почело је бомбардовање наше земље. И Србија је данас једина земља у Европи која је на тако суров начин кажњена само зато што је бранила свој народ, своју териториију и своју светињу. Данас наша земља води мудру политику, обзиром да смо историјски на таквом месту, на таквој раскрсници сукоба великих сила, и као да нам се историја из године у годину стално понавља, трудимо се да задржимо неутралан став у тим сукобима како не би били увучени у неке нове конфликте који би угрозлили безбедност наших грађана и наше деце. Ми морамо сами да креирамо своју будућност, како би опстали – казао је Вранешевић.
 
VUL 8262
 
Члан Већа градске општине Обреновац Драгослав Мршевић рекао је да ни после 16 година ране нису скроз зарасле.

– Ми смо данас одали почаст свим жртвама бомбардовања и одали почаст тој ослободилачкој борби наше војске, против, да подсетим, много јачег непријатеља, са укупно 19 земаља у једној коалицији. Тада је уништена инсфраструктура, фабрике, болнице и школе. Убијено је преко 2000 људи. Данас када мислимо да смо подвукли црту са жртвама бомбардовања, морам да констатујем да у Обреновцу свакодневно неко буде сахрањен са дијагнозом карцинома. Дубоко сам уверен, а сигуран сам да ће и студије показати да је то од последица бомбардовања наше земље. Ми морамо сазнати истину шта се дешава са локалитетима где су падале бомбе и да ли оне остављају последице по све нас. Надам се да ће доћи дан када ће и то бити разјашњено – казао је Мршевић.
 
{youtube}wEPAZQT5oB4{/youtube}