У уторак, 10. марта, у 19.00 часова, у Галерији СКЦ „Обреновац“ биће отворена изложба полазника Фотографске радионице „Садашњост у будућности. Обреновац сад за наредне генерације“.

Реализацију ове зимске радионице подржали су Секретаријат за спорт и омладину града Београда, Градска општина Обреновац, Канцеларија за младе и ЈП СКЦ „Обреновац. Професионални едукатори, фотографи Бојан Грујић и Вукашин Љуштина, успешно су пренели своја искуства и знање на заинтересоване полазнике, тако да је 16 младих добило прилику да своје најбоље радове представе обреновачкој публици.

Полазници су стекли основна теоријска и практична знања о фотографији, техникама, композицији, ликовним и естетским елементима и вредностима фотографије. Након теоријског дела, полазници су са менторима одлазили у град и фотографисали урбани пејзаж града. Поред фотографија на којима се види изглед градског језгра, полазници су фотографисали и околину Обреновца, споменике културе и пејзаже. Једна од карактеристика насталих и изложених фотографија јесте документарност, реални приказ изгледа града који се опоравља од поплаве, али и оптимистички поглед на град, те су поједине фотографије урађене у стилу разгледница.

Основни циљ радионице увек је едукатививни и креативни рад, и подстицање полазника на самостално стваралаштво и истраживање. Поред тога, циљ одржавања радионице је чување, паковање и складиштење фотографија на флеш или ДВД меморију које ће бити запечаћене у временској капсули која ће бити изложена у простору Дома културе. У временској капсули налазиће се писмо у коме се полазници и едукатори обраћају људима у будућности, пошто је планирано време отварања капсуле за 30 година, 2045. године. Жеља аутора пројекта јесте да грађани Обреновца за 30 година виде како је њихов град изгледао, али и да се упореди садашњи изглед у односу на будући, пре свега у архитектури, урбаном и природном пејзажу.

Едукатори су имали тежак посао жирирања и селекције изложених фотографија, пошто су полазници урадили велики број успешних фотографија. Изузетно мотивисани, спремни за учење и даље истраживање техника и могућности које нуди медиј фотографије, полазници су оправдали поверење едукатора и као финале и евалуацију свог рада представљају своје радове публици.

{youtube}lriVpsmj27I{/youtube}