VUL 5226

VUL 5226На основу упозорења Републичког хидрометеоролошког завода да се у четвртак, 5. марта, и током ноћи на петак, 6. марта, у већини места у Србији очекује од 20 до 30 милиметара кише, локално и преко 60 милиметара за 24 сата, због чега се на свим водотоковима очекују умерени и већи порасти водостаја, као и да ће водостај на Колубари и Тамнави превазићи границе редовне одбране од поплава са могућношћу достизања граница ванредне одбране од поплава, општински Штаб за ванредне ситуације ГО Обреновац је, на вечерашњој седници, утврдио мере деловања на својој територији.

Командант Штаба за ванредне ситуације ГО Обреновац, Мирослав Чучковић истакао је да је на седници донето неколико закључака.

– Први закључак је да се прате сви речни токови и сви потоци другог реда на територији Обреновца. Они су тренутно такви да су апсолутно сви у својим коритима у нивоу редовне одбране од поплава. Општински штаб за ванредне ситуације је у комуникацији и има званичне информације од штабова из Лазаревца, Уба, Коцељеве, Ваљева, Лајковца да је и код њих стање исто. Оно што је проблем јесте најава Републичког хидрометереолошког завода да ће у наредних 48 сати  доћи до повећаног нивоа падавина и то данас од  поноћи до поднева сутрадан у количини до 60 литара по метру квадратном, а након тога до суснежице и снега – истакао је Чучковић.

Чучковић је рекао да ће Министарство унутрашњих послова током сутрашњег дана извршити неколико налета изнад свих ових општина ради извиђања.

– Имаћемо благовремене информације уколико дође до пораста водостаја и у осталим општинама. Са обизорм на искуства које смо имали у претходном периоду не смемо да занемаримо чињеницу да су бујични водотокови такви да могу у току од 24 часа да се излију из корита и у складу са тим смо предузели мере ангажовања и приправности свих јавних предузећа, као и свих радника за активност редовне одбране од поплава – казао је Чучковић.

Чучковић је апеловао на грађане да не шире панику, јер у овом тренутку не постоји опасност од поплаве у Обреновцу.

– Разумем страх становништва и знам да због онога што нам се десило влада велико неповерење у институције. Најављене падавине су четири пута мање од оних током маја и у краћем временском периоду него тада. Ми ћемо имати осматрање и са Сектором за ванредне ситуације и са водопривредним предузећима. на свим водотоковима на свим насипима и благовремено ћемо обавештавати грађанство о ситуацији – казао је Чучковић.

Чучковић је додао да ће општински штаб бити у приправности наредних 48 сати.

– Екипе ЈВП „Београдводе” су спремиле довољан број џакова за одбрану кризних тачака на нашим водотоковима. Пре свега мислим на Трстеницу, Тамнаву и Колубару. Тај посао ће бити испалниран и они ће бити постављени током сутрашњег дана како бисмо превентивно деловали за ту активност. Оно што је такође договорено у складу са могућностима јесте да Министарство унутрашњих послова и Ватрогасна служба добију појачање из својих бригада у Београду уколико то буде потребно. Може се десити да се забрани рад школа у најугроженијим подручјима у колико то буде било потребе. Морам да поновим да данас нема опасности од поплаве и да нема потребе за ширењем панике. Више стотина људи на својим позицијама и на својим котама тренутно прати активности у сливу Саве, Колубаре и Тамнаве. На тај начин ћемо бити добро информисани и моћи ћемо да реагујемо уколико дође до проблема, тј. вода достигне ниво ванредне одбране од поплава – додао је Чучковић.

У месним заједницама је уведено дежурство и наложено праћење стања на водотоковима другог реда, спремни су људи на сиренама, као и ватрогасна, полицијска и возила хитне помоћи за благовремено алармирање становништва.

{youtube}-EA39mrxmgk{/youtube}