Градоначелник Београда Синиша Мали посетио је данас породицу Теофиловић у Обреновцу, која се уселила у нову кућу саграђену захваљујући Хуманитарној фондацији „Нови Београд” и компанији „Хилти СМН”. Догађају су присуствовали и чланови породице Недић, која је такође добила нови дом захваљујући овим донаторима. Ове породице су остале без својих кућа у мајских поплавама прошле године.

Градоначелник је подсетио да је до сада преко 70 породица у Обреновцу добило нове куће, док се тренутно радови изводе, или ће тек почети, на још двадесетак објеката. Међу њима су и две стамбене зграде, од којих ће једна имати 28, а друга 25 станова.

– У протеклих годину дана успали смо да уселимо преко 70 породица у потпуно нове куће, обновимо све предшколске установе, као и основне школе у Обреновцу. Од средњих школа су све обновљене, сем Гимназије, која је била у изузетно лошем стању, завршен је пројекат за њену обнову, остаје да се крене у реконструкцију, чиме бисмо завршили обнову свих образовних институција у Обренвцу. Осим што радимо на обнови Обреновца, трудимо се да инвестирамо у ову општину, па смо тако пре неколико недеља поставили камен темељац за Центар за социјални рад, који ће објединити рад ПИО фонда, Градског центра за социјални рад и Републичког фонда за здравствено осигурање. Ово је права порука да Обреновац иде добрим путем – истакао је Мали.

Он је захвалио свим донаторима који су допринели обнови Обреновца, а посебно компанији „Хилти СМН” и Хуманитарној фондацији „Нови Београд”, који су донирали средства за обнову ове две куће.


Председник општине Нови Београд Александар Шапић подсетио је да је та општина после мајских поплава отворила посебан СМС број за помоћ поплављенима.

– Захваљујући компанији „Хилти СМН” успели смо да обезбедимо кров над главом овим двема породицама. Новобеограђани су донирали и пет хиљада књига за Библиотеку ОШ „Јован Јовановић Змај” у Обреновцу, која је такође страдала у мајским поплавама – рекао је Шапић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић  нагласио је да данашњи догађај симблично показује  да је Град Београд једна велика породица.

– Градоначелник Београда диктира темпо развоја целог града, а на нама као представницима општина јесте да помажемо једни другима, посебно у овако тешким тренуцима. За мене лично, иако га знам пет година јер заједно радимо и сарађујемо, Алексадар Шапић је био и остао велики спортски шампион и овим донацијом стаје раме уз раме фондацијама које воде други наши успешни спортисти попут Владе Дивца, Новака Ђоковића или Дејана Станковића. Мислим да не треба да описујем која је радост за Обреновчане који су добили кров над главом. У своје лично име и у име свих Обреновчана желим да се захвалим свим учесницима у овом пројекту – казао је Чучковић.

Петар Теофиловић, коме је Хуманитарна фондација „Нови Београд“ уз помоћ донатора, изградила кућу захвалио се свима на новом крову над главом.

– Ми смо успели да се евакуишемо тог 16. Маја у Основну школу „Јефимија“ пре него што је вода продрла у нашу кућу. Након школе смо евакуисани у Београд и нисмо се враћали у Обреновац неколико дана. По повратку смо имали шта да видимо. Куча је била потпуно уништена и могу вам рећи да ми је у том тренутку пао мрак на очи. Међутим, неколико месеци касније јавили су се донатори из Хуманиторне фондације „Нови Београд“ и људи из Градске општине Обреновац и рекли су ми да ћу добити нову кућу. Желим да се захвалим свима и да нагласим да сам јако задовољан новом кућом. Посебну захвалност дугујем компанији „Хилти“ и свима који су учествовали у изградњи – рекао је Теофиловић.

Директор компаније „Хилти СМН” Георги Димитров захвалио је радницима ове компаније из целог света, који су својим донацијама допринели да се изграде ове куће.

{youtube}Jko6UhlKfu8{/youtube}