У Шарчевића крају у Малој Моштаници покренуто је клизиште. Тим поводом председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић обишао је угрожене породице у Малој Моштаници којима је Градска општина Обреновац издала налоге за исељење из кућа.

Мирослав Чучковић је овом приликом нагласио да се ради о потпуно новом клизишту, које до сада није евидентирано.

– После онаквих поплава очекивали смо активније дејствовање клизишта у Обреновцу. Већ имамо велики проблем са клизиштем у Дубоком, тик уз магистрални пут М19, која је наша највећа саобраћајница. Ми смо то клизиште покушали да санирамо, али оно и даље ради. Нисмо имали регистровано клизиште на другој страни брда у Малој Моштаници у Селинској улици. Заиста смо били принуђени да издамо решење да се ти домови напусте, док се не донесе коначно решење како да се санира клизиште. Издали смо решење да су објекти, то јест куће, опасни за становање и неусловни за живот. Обезбедили смо простор у којима породице могу да живе док се ситуација не реши, али су они то одбили и наставили да живе у својим кућама. Комисија за клизишта Града Београда је била са опремом током викенда на терену и са регистраторима клизишта ће установити на који начин ће то санирати. Ми смо определили извориште земље за санацију. Све куће у том крају су осамдесетиих година добиле дозвволе за градњу и у том тренутку то није било регистровано као подручје са клизиштима. Ни до пре неколико дана то подручје нијр било регистровано као клизиште. Ми ћемо цео реон са десетак домаћинстава моћи да санирамо, али уколико је контра тег кретања са клизиштем у Дубоком повезан, онда ће то бити велики проблем. Када се појаве клизишта на јавним путевима и земљишту, то санира држава, а уколико је само клизиште на власничком замљишту, тј. у дворишту, онда власник сам мора да санира то клизиште. Ми помажемо са стручним надзором и давањем стручног мишљења око начина санације, кроз миништипове или насипањем замљишта – казао је Чучковић.
 
 
Бранко Јововић, један од станара Селинске улице, рекао је да се клизиште покренуло пре месец дана.

– Ми смо пре месец дана приметили да је кренуло слегање земље и покретање клизишта. Прво смо помислили да је то безазлено, међутим из дана у дан земља се кретала све више и више. Обавестили смо Месну заједницу, они председника општине, јер је ствар у року од неколико дана постала заиста алармантна и рупа је постајала све већа и већа. Грађевинска инспекција нам је издала решења да ту није безбедно становати, али ми остајемо у кућама на своју руку, иако нам је Месна заједница обезбедила смештај у дому. Надамо се да нећемо бити приморани да се исељавамо и да ће се клизиште санирати – казао је Јововић.
Председник Савета месне заједнице Мала Моштаница Иван Лазаревић рекао је да је Савет урадио све што је могао.

– Ми смо одмах реаговали по пријави грађана и обавестили све надлежне институције. Такође, обезбедили смо смештај за свих једанаест породица из Селенске улице у дому у Малој Моштаници јер им је грађевинска инспекција издала решења за исељење. Нас брине то што клизиште изузетно брзо напредује. Имали смо ситуацију да је преко 200 квадрата земљишта буквално нестало у само једном дану. Протеклих дана смо константно на терену са свим надлежним институцијама и надамо се да ћемо успети да санирамо ово клизиште и да оно неће даље напредовати – додао је Лазаревић.
 
{youtube}1kGk-lih7cw{/youtube}