Обновљени вртић „Весељко” у Обреновцу, који је потпуно уништен у мајским поплавама, а чију је обнову финансирала Фондација „Новак Ђоковић”, данас је свечано отворен.

Вртић су отворили градоначелник Београда Синиша Мали и представници Фондације, а присуствовали су и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, директор Уницефа Мишел Сен Ло и представници општине Обреновац.

Реконструкција поплављеног вртића коштала је 76 милиона динара и то је највећа донација Фондације до сада намењена за реконструкцију и опремање предшколских објеката девастираних поплавама.

Мали је након приредбе, коју су извели малишани из „Весељка”, рекао да је тај објекат претрпео највеће штете од свих предшколских установа на територији Обреновца током мајских поплава.

– Мало је дуже трајала обнова објекта с обзиром на степен оштећења, али мислим да смо као родитељи и одрасли урадили свој домаћи задатак, а то је да овој деци креирамо окружење у којем ће моћи да лепо проведу детињство – рекао је Мали.

Обновом вртића, како је додао, завршена је реконструкција свих предшколских установа на територији Обреновца које су биле оштећене у поплавама, а у наредних неколико седница најавио је и отварање потпуно новог вртића у насељу Стублине. Он је, такође, рекао да треба завршити обнову Гимназије у Обреновцу, за шта је потребно више времена с обзиром на степен оштећења који је претрпео тај објекат. Градоначелник је захвалио Фондацији што је нашла интерес да део средстава уложи у обнову „Весељка”, а малишанима пожелео да се лепо играју, уче и слушају васпитаче.

Менаџер Фондације Горана Џуџа Јаковљевић рекла је да је та организација поносна на обнову вртића, као и да је реконструкција трајала мало дуже јер су је пратили различити проблеми и изазови. Она је навела да вртић има најсавременију и најмодернију кухињу, као и да ће малишани моћи у њему да проводе квалитетно време.

Према њеним речима, Фондација је за поплављене предшколске објекте у Обреновцу укупно издвојила 85 милиона динара, од чега је 76 милиона за обнову „Весељка”, а девет за опремање вртића „Цицибан” и „Зека”.

Помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић се у име тог министарства захвалио Фондацији на обезбеђивању „озбиљних средстава” и помоћи предшколским установама у Обреновцу. Он је оценио да је реч о новом, савременом објекту и да се нада да ће то данас бити вест дана у Београду.

Чучковић је најавио да ће у наредне две недеље бити отворено највеће обданишта на Балкану, од 1.707 квадрата, у Месној заједници Стублине.

– Комплетан наш град је девета Новакова гренд слем титула, с обзиром на све што је урадио за нас. 16. маја смо у Обреновцу имали пробој воде и тада свет још увек није знао са каквом се катастрофом боримо. Новак је након освојене титуле у Риму, 18. маја, буквално алармирао цео свет и скренуо пажњу на нас. Након тога су се сви светски државници и све највеће државе света окренуле ка нама. Обреновац данас изгледа овако управо због тога. Немерљив је допринос  Фондације „Новак Ђоковић” у целој Србији, не само у Обреновцу. Велику захвалност дугујемо комплетном тиму Фондације. У наредне две недеље ћемо имати отварање два нова објекта, фискултурне сале и обданишта. Трудићемо се да овим малишанима створимо квалитетан живот у нашем граду, а Фондацији „Новак Ђоковић” желимо да се у будућности не бави реконструкцијом и поправком објеката од елементарних непогода него развојем широм Србије – рекао је Чучковић захваљујући се представницима Фондације.

Захваљујући донацији вртић „Весељко” је добио једну од најмодернијих кухиња у Србији, у којој се дневно припрема око 4.500 оброка за малишане који похађају свих пет обданишта Предшколске установе „Перка Вићентијевић” у Обреновцу. Изграђена је просторија за израду слаткиша, припрему ручка, пецива, месара, просторија за припрему хране за децу која имају алергије… Вртић је комплетно опремљен новим, одговарајући намештајем и дидактичким материјалом у свим васпитним групама, а опремљене су и све канцеларије за запослене.

Деца су после свечаног отварања извела више рецитација и игара, а једну од њих посветили су и Новаку Ђоковићу.

Извор: Тањуг

{youtube}OlVv3rWQ6DY{/youtube}