Група од 17 младих Американаца допутовала је у Србију, узвраћајући посету прошлогодишњим учесницима Програма за младе лидере у Србији (SYLP). Двоје америчих средњошколаца и једна одрасла особа активна у раду са младима стигли су јуче у Обреновац.

SYLP, програм размене средњошколаца из Србије и Сједињених Америчких Држава (САД), је академски и интерактиван и развија различите лидерске вештине учесника. Млади уче једни о другима, али и једни од других, а искуства стечена током посета, увек се представљају вршњацима и локалној заједници.Тако је за госте из Америке припремљен занимљив програм туристичких и едукативних садржаја. Они ће током двонедељног боравка путовати, дружити се, упознавати српску културу, образовни систем и институције које брину о младима. 

Током прва три дана у Београду, млади Американци су били “ученици” Пете гимназије, али и гости Министарства за омладину и спорт.

Да би боље разумели положај младих у Србији, гости су тренутно у посети у неколико општина у Србији, где ће заједно са вршњацима учествовати у акцијама које су осмислили њихови некадашњи гости у САД. Реч је активностима које “SYLP-овци” по повратку из Америке спроводе при Канцеларијама за младе, школама или кроз неформално организовање.

Вршњаци из Обреновца су својим гостима припремили програм који треба да им боравак у Обреновцу учини занимљивим и аутентичним. Гости су већ данас заједно са волонтерима Канцеларије за младе учествовали у уличној акцији на градском тргу која је промовисала “Сат за нашу планету”. Они су нашим суграђанима делили флајере који их позивају да сутра, од 20:30 до 21:30, искључе светла у својим кућама како би, заједно са остатком света, дали симболичан допринос у борби против климатских промена. 

За суботу је планиран обилазак свих знаменитих места у Обреновцу. Након посете манастиру у Грабовцу и етно селу у Скели, гости и њихови домаћини ће припремити изложбу која је најављена за 18 часова. На изложби ће бити изложене фотографије, које су наши средњошколци забележили у Америци, али и цртежи који су пристигли на ликовни конкурс на тему “Америка”. Од 20 часова све посетиоце очекује жива свирка.

У понедељак ће гости упознати председника општине, али ће и посетити локалне установе и институције: Црвени крст, Дневни боравак за децу и омладину са посебним потребама, Друштво за дечију и церебралну парализу… Тај дан их очекује још једна заједничка акција на тргу, а то је подела брошура са резултатима истраживања које је спровела Канцеларија за младе крајем прошле године. 

Централни догађај посете је заједничка еколошка акција у Забрану 31. марта. Млади гости из Америке ће са средњошколцима и грађанима Обреновца чистити излетничку шуму. На тај начин некадашњи учесници SYLP-а и Американци ће скренути пажњу на критичну загађеност града, али и показати да сви можемо допринети решавању дела проблема. Учешће у овој акцији потврдили су и представници Америчке амбасаде у Београду. 

Одељење за образовање и културу U.S. State Department-а, преко ове Амбасаде, Грађанским иницијатива већ трећу годину обезбеђује средства за SYLP програм размене у сарадњи са организацијом World Learning из Вашингтона.