Данас је у згради Градске општине Лазаревац потписан споразум о сарадњи између Града Шапца, Ваљева, Градске општине Обреновац, Лазаревац и Екуменске хуманитарне организације на пројекту “Рехабилитација кућа заснована на потребама социјално угрожених породица које су погођене поплавама”.

У име Градске општине Обреновац споразум је потписао заменик председника Мирко Вранешевић.

Он се приликом обраћања присутнима захвалио на овој јако вредној донацији.

– У име Градске општине Обреновац и у своје лично име желим да се захвалим донаторима и Екуменској хуманитарној организацији, јер ће се овим пројектом покрити скоро 170 породица у Обреновцу. За нас је јако значајно да помоћ не престаје да стиже у наш град. Ми смо у сарадњи са Екуменском хуманитарном организацијом већ почели реализацију пројекта помоћи поплављеним пољопривредним газдинствима и надам се да ово неће бити и последњи пројекат такве врсте – казао је Вранешевић. 

Члан Већа градске општине Обреновац Драгослав Мршевић рекао је да ће пројектом бити обухваћено 170 породица.

– Углавном се ради о ромским и социјално угроженим породицама. Реализацијом овог пројекта, у ком је 70 процената средстава од читавог пројекта опредељено за Обреновац, унапредиће се живот тих породица након улагања и рехабилитације кућа у којима они живе. Укупна вредност овог пројекта је око милион евра, а Екуменска хуманитарна организација је сама одређивала критеријуме и списак од 170 породица. Наиме, по критеријумима који су они сами направили ће се помоћ и делити. Градска општина Обреновац је партнер у том пројекту и пружиће сву могућу логистичку подршку – казао је Мршевић.

Владислав Ивичак, директор Екуменске хуманитарне организације, рекао је да је та организација почела још 19. маја да контактира донаторе.

– Ми смо одмах након поплаве кренули у акцију и контактирали донаторе и активно у материјалном смислу на самом почетку помагали угрожене. Такође смо развијали пројекте за рехабилитацију угрожених и то су дугорочни пројекти какав је и овај данас. Сам пројекат је тако осмишљен да се угроженима помогне да обнове своје домове кроз средства за куповину грађевинског материјала. Ми смо направили четири категорије и тако одредили износ који ће свака породица добити. Износи се крећу од 1000 до 4700 евра. Највећи број кућа припада другој категорији и 160 породица ће добити по 2000 евра – казао је Ивичак.

 
{youtube}AWWEvaqZ0jw{/youtube}