Данас је на Градском тргу у Обреновцу обележен Девети бајк фест под називом “Бициколом уз Саву кроз Сурчин и Обреновац” поводом Недеље мобилности. Око стотинак бициклиста возило је “савском рутом” од Блока 45 у Новом Београду, преко Сурчина до Обреновца.

На тргу је била организована изложба цртежа обреновачких основаца који су овом приликом и награђени. Дечји програм је употпунио Игор Мађионичар.

Рамбо Амадеус, промотер ове акције, је приликом обраћања присутнима истакао важност коришћења бицикла као превозног средства.

– За очвување животне средине, као и здравља, јако је битно да се бицикл користи као превозно средство. Ја бицикл возим зато што волим, али приде много значи за све што сам навео. Надам се да ће у скорије време градски и општински оци обележити и у самом граду неку бициклистичку стазу по којој ће првенствено малишани моћи безбедно да возе свој бицикл – казао је Рамбо Амадеус.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да се оваквим манифестацијама Обреновац враћа у живот.

 – Захваљујем се организаторима, а и уметницима који су данас на нашем тргу. Више немамо само једну тему – опоравак, несрећу и тугу. Низом оваквих манифестација ћемо наставити да доносимо пре свега осмехе малишанима, а родитељима срећу и задовоство – рекао је Чучковић.
 
Члан Већа ГО Обреновац Драгослав Мршевић подсетио је да да ово није први пут да општина узима учешће у оваквим акцијама.
 
– Ово није први пут да се Недеља мобилности обележава у Обреновцу. Ми смо пре неколико година отворили можда и једну од најлепших бициклистичких стаза у Србији, али на жалост, она је уништена током поплаве. Данашњи скуп треба да буде симбол нашој борби и залагању да бицикл постане нешто што је нормално у Обреновцу и да што више стаза и улица буде прилагођено бициклистима и пешацима. У том смислу ћемо заједно са Комисијом за безбедност у саобраћају, школарцима и свим другим људима који су промотери оваквих стилова живота радити на томе да што је могући већи простор добију бициклисти и људи који желе да бицикл користе као превозно средство – казао је Мршевић.
 
Бициклисти, Деветог бајк феста, су овом приликом донирали Библиотеци “Влада Аксентијевић” преко 150 наслова и тиме помогли обнову фонда библиотеке који је страдао током мајских поплава.
 
На крају манифестације одржано је такмичење у вожњи бициклом за обреновачке основце. Награђени су победници тог такмичења, као и најбољи учесници ликовног конкурса.
 
{youtube}LuC6gzPvQDI{/youtube}