Данас је на Тргу др Зорана Ђинђића у Обреновцу полагањем венаца обележено ослобађање Обреновца у Првом светском рату. Венце су положили представници Градске општине Обреновац, Удружења потомака ратника 1912-1920 “Живојин Мишић”, као и многи други.

Председник Удружењa потомака ратника 1912-1920 “Живојин Мишић” Драган Лазић рекао је да је ово велики дан за Обреновац.

– Сваке године обележавамо 31. октобар, јер је то дан када су ослободиоци у Првом светском рату ослободили Обреновац. Ова година је и стогодишњица од почетка Великог рата. Међутим, ми ове године због мајских поплава нисмо успели да ту стогодишњицу обележимо на прави начин. Надам се да ћемо следеће године успети све да испратимо и да упишемо још имена на споменик носиоцима Карађорђеве звезде са мачевима, јер смо прикупили још документације и доказа да је у Обреновцу било таквих хероја – казао је Лазић.

У име Градске општине Обреновац присутнима се обратио заменик председника општине Мирко Вранешевић. Он је том приликом рекао да тог 31. октобра 1918. године није било славља.

– Сведоци ослобађања тог 31. октобра 1918. године су говорили да је у нашој општини владао мук и тишина што најбоље описује трагедију једног народа који је већину свог становништва положио као жртву за слободу. Слобода је највећа вредност коју су нам оставили наши преци, јер она је предуслов да опстанемо као независно друштво. Ово је моменат који буди снажне успомене које нас подсећају на одговорност, а херојска прошлост нам даје право да будемо на страни истине и правде. Храброст тих људи који су донели слободу пре 96 година нас обавезује да учимо на њиховим порукама – казао је Вранешевић.

{youtube}e_Qxa0zowTg{/youtube}