На седници Штаба за ванредне ситуације која је одржана јутрос донет је закључак да се упути предлог Влади Републике Србије, као и Штабу за ванредне ситуације града Београда, за укидање ванредне ситуације на територији Градске општине Обреновац.

Закључак штаба је да је тренутна ситуација на територији Градске општине Обреновац таква да нема разлога да ванредна ситуација остане на снази. Епидемиолошка слика је уобичајена за ово доба године, а водостаји река су испод нивоа редовне одбране од поплава, тако да су створени услови да се укине ванредна ситуација.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да су се испунили услови да се после 152 дана укине ванредна ситуација. 

– Три су главна разлога за то: безбедност и здравље људи су на високом нивоу, ниво водостаја не представља опасност по Обреновчане, а трећа ствар је стање инфраструктуре. То подразумева топловодну, водоводну и канализациону мрежу, као и на електро систем, који су на задовољавајућем нивоу. Ово не значи да ће стручне службе у општини и јавним предузећима престати са радом. Радиће се као и до сада са акцентом на прибављање средстава и убрзану изградњу насипа који су оштећени у поплави. У томе ће са финансијског аспекта учествовати и држава и надам се да ће се у скорије време и тај проблем решити – казао је Чучковић. 
 
Чучковић се овом приликом захвалио свима који су у протекла четири месеца учествовали у активностима спашавања и отклањања последица од поплаве у Обреновцу, али се осврнуо и на даљи развој Обреновца.
 
– Ту пре свега мислим на изградњу нове фабрике у Баричу, заштиту “Про Тент”-а од лоше приватизације, као и дефинисање, у сарадњи са Владом Републике Србије, јасног програма подршке обреновачким привредницима како би се у економском смислу одговорило на будуће изазове у Обреновцу – рекао је Чучковић. 
 
Заменик председника Градске општине Обреновац Мирко Вранешевић истакао је да у практичном смислу укидање ванредне ситуације неће променити ниво ангажовања служби општине.
 
– Све службе Градске општине Обреновац су максимално ангажоване на издавању решења и на уклањању последица од поплаве, као и на омогућавању функционисања свих јавних институција. Ту мислим на завршетак радова у школама и једном обданишту, као и на завршетку радова  у Геронтолошком центру. Што се тиче лекције за будућност, морамо из свега да извучемо једну поуку, а то је озбиљан и темељан приступ унапређењу цивилне заштите, како у техничком смилу, тако и обуци људства које ће бити ангажовано уколико поново дође до сличних непогода – нагласио је Вранешевић. 
 
{youtube}mer_7Gf_SP4{/youtube}