Фонд “Дијаспора за матицу” прикупио је у протекла четири месеца милион евра као помоћ угроженима у Србији и Републици Српској. Данас су представници фонда и Градске општине Обреновац потписали уговор о донацији за угрожене породице у Обреновцу.

Председник фонда Живадин Јовановић рекао је да је 27. септембра Скупштина фонда донела одлуку на који начин ће се средства расподелити. 

– Ми смо одлучили да у Обреновцу помогнемо 22 породице са по 500.000 динара, што је укупно око 100 хиљада евра. Они та средства могу искористити за куповину грађевинског материјала и на тај начин обновити своје уништене домове. Морам да подсетим да је фонд “Дијаспора за матицу” већ у мају као прву и хитну помоћ уплатио 125 хиљада евра. Ово је све учињено захваљујући солидарности људи у расејању. Они су препознали да су грађани у Србији у великим тешкоћама и на овај начин су исказали солидарност. Сигурни смо да ће ова средства бити правилно искоришћена и да ће бар у једном малом делу успети да ублаже велико страдање које сте преживели – казао је Јовановић.
 
Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић захвалио се донаторима на овој значајној донацији.
 
– Убеђен сам да су сви Обреновчани у оним трагичним тренуцима, а и непосредно после поплаве, знали да ће људи који живе у иностранству, а корене вуку из Србије помоћи. Они су захваљујући ауторитету господина Јовановића сакупили та средства и упутили их нама у Обреновац. Ми им свима дугујемо велику захвалност и нећемо стати на овоме. Покушаћемо да мотивишемо све који могу да помогну да уложе средства и омогуће грађанима Обреновца да се врате у своје домове – рекао је Чучковић. 
 
Заменик председника ГО Обреновац Мирко Вранешевић истакао је да је свака донација добродошла. 
 
– Свака донација која иде директно Обреновчанима, самом граду или некој установи је више него добродошла, с обзиром да се налазимо на половини октобра. Ова данашња донација је остварена захваљујући људима који живе у Швајцарској, али и у другим земљама. У Обреновцу су створени услови за укидање ванредне ситуације. То нас као руководство општине неће поколебати, већ дати снагу да радимо боље и више како би Обреновац поново стао на ноге, а сви они који немају своје домове да исте добију до почетка зиме – казао је Вранешевић.

Члан Већа ГО Обреновац Драгослав Мршевић рекао је да се приликом одабира домаћинстава водило рачуна да поред социјалног аспекта буде обухваћена и целокупна територија општине и да 22 домаћинства буду одабрана из свих поплављених месних заједница.
 

{youtube}ljcH50WeLfA{/youtube}