Да би се двадесетак средњошколаца и одраслих, учесника студијске размене Србија – Сједињене Америчке Државе (САД), лакше снашло у Америци, у Београду jе од 15. до 17. марта организивана практична обука. Припремни тренинг део је Програма за младе лидере у Србији (SYLP), који на бесплатан једномесечни боравак у САД, ове године води 67 ученика средњих школа и одраслих активних у раду са младима. 

У оквиру обуке, млади су припремали презентације за америчке вршњаке, имали су и низ интерактивних предавања о америчкој култури, правилима смештаја у породицама, али су обавили и практични део процедуре за добијање амричке визе.
 
Прва група ‘SYLP-оваца’, којој је ова обука намењена, посетиће САД у периоду од 17. априла до 15. маја 2010, а боравиће у градовима Портланд у Орегону и Лујвил у Кентакију.
 
Путници у овој групи, као и у две следеће које у САД путују на јесен, су из Кикинде, Зрењанина, Блаца, Сокобање, Смедерева, са делова територије Општина Савски Венац, Обреновац и Палилула.  
 
На почетку тренинга, SYLP-овци су представили општине из којих долазе, али и преспективе и проблеме са којима се њихови вршњаци суочавају у својим срединама. Ово је истовремено била и припрема за презентације градова Србије које ће млади поделити и са америчким домаћинима. Један од услова за учешће у програму размене била је и претходна активност младих у локалним заједницама. Искуства ових акција и иницијатива, које су са више или мање успеха реализовали у својим срединама, учесници SYLP-а су поделили кроз занимљиве мини-представе.
 
Млади су показали шта су доживели тражећи подршку за организацију концерта на селу, акцију чишћења, снимања химне Канцеларија за младе…
 
На занимљив начин, препознали су ко су одговорни за питања младих у локалним заједницама, како и где тражити савезнике за акције које осмисле. Ова знања и искутва унапредиће и упоредити са америчким примерима омладинског активизма и начина волонтирања.
 
SYLP, програм размена са САД, одвија се под геслом: „Иди и види – врати се и подели”. Програм је академски и интерактиван, развија различите лидерске вештине учесника, а искуства стечена у Америци, увек се представљају вршњацима и локалној заједници. Поред припрема за посету САД и самог путовања, SYLP подразумева и активности младих по повратку, при Канцеларијама за младе, школама или кроз неформално организовање, као и узвратну посете младих Американаца Србији.
 
Локалне Канцеларије за младе биле су укључене и у припремама и процесу селекције – три групе треће генерације, укупно 67 учесника, одабарани међу више од 350 пријављених кандидата у 8 општина и градова.
 
Грађанске иницијативе SYLP реализују трећу годину за редом. За то време, кроз SYLP је у разменама учествовало више од 200 младих из Србије.
 
Програм се реализује у сарадњи организацијом World Learning из Вашингтона. Програм финансијски обезбеђује Одељење за образовање и културу U.S. State Department-а, а спроводи се уз подршку Амбасаде САД у Београду. Ове године удвостручене су могућности средњошколаца и одраслих који раде са младима да учествују у програму, захваљујући огранизацији Амерички савет (American Councils) која је учеснике одабрала у Врбасу, Србобрану, Новом Београду, Ужицу, Новом Пазару и Рашкој.